Carta del president Mas als caps de govern europeus, en català i en anglès

  • Els demana la col·laboració per a fomentar un procés d'autodeterminació pacífic, democràtic, transparent i europeu

VilaWeb
Redacció
02.01.2014 - 16:04

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president Artur Mas ha enviat una carta en favor de la consulta del 9 de novembre a tots els dirigents europeus. A més, la Generalitat ha elaborat un memoràndum de defensa del dret de decidir de Catalunya i Mas l’ha fet arribar a vint-i-set primers ministres de la Unió Europea i a quaranta-cinc governs de la resta del món. No l’ha rebut Mariano Rajoy, a qui ja l’hi havia enviat abans. Us oferim la traducció de la carta al català i la versió original en anglès:

En català

«Benvolguda cancellera,

Volia fer-li saber personalment els darrers avenços importants de Catalunya. El 12 de desembre, partits polítics que representen el 65% del Parlament de Catalunya van acordar de fer un referèndum sobre el futur de Catalunya.

El referèndum farà una pregunta en dues parts: ‘Voleu que Catalunya esdevingui un estat?’ i, si és així, ‘voleu que l’estat sigui independent?’ El referèndum es farà el 9 de novembre de 2014.

Aquest procés és la demanda del poble català, expressada en el mandat de les últimes eleccions del 25 de novembre del 2012 i manifestat en repetides ocasions per accions populars.

Contra allò que diuen algunes informacions, hi ha tot d’opcions jurídiques i constitucionals que permeten que aquest referèndum es faci a Catalunya. Hem identificat cinc d’aquestes fórmules pel cap baix, i he escrit al govern espanyol exposant-les.

Cerquem el diàleg i l’acord sobre el futur del nostre país amb el govern d’Espanya.

Confio que puc comptar amb vostè per fomentar un procés pacífic, democràtic, transparent i europeu, amb el qual estem compromesos jo i la gran majoria del poble català.

Cordialment,

Artur Mas

Barcelona, 20 de desembre de 2012»


En anglès

«Dear Chancellor,

I wanted to let you know personally about the latest very important developments in Catalonia. On 12 December political parties representing sixty-five per cent of the Parliament of Catalonia agreed to hold a referendum on the future of Catalonia.

The referendum will ask the two-part question “Do you want Catalonia to become a State?” and if so, “Do you want the State to be independent?” The referendum will be held on 9 November 2014.

This process is the demand of the Catalan people, expressed in the mandate given at the last elections on 25 November 2012 and demonstrated repeatedly by popular action.

Contrary of some reports, there are a number of legal and constitutional options which allow this referendum to take place in Catalonia. We have identified five of those ways at least, and I have written to the government of Spain outlining them.

We seek dialogue and agreement with the government of Spain on the future of our country.

I am confident that I can rely on you to encourage the peaceful, democratic, transparent, and European process to which I and a vast majority of the Catalan people are fully committed.

Yours faithfully,

Artur Mas

Barcelona, 20 December 2013»

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any