La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’estat social de la nostra vila és d’absoluta normalitat. El problema dels sense-feina, sobretot la temporada d’estiu, pot dir-se que no existeix, àdhuc en el ram de construcció que indubtablement és un dels que travessen una crisi més profunda.

Això fa que no sorgeixin conflictes socials que dificultin el nostre desenvolupament comercial, encara que no han faltat elements dissolvents que han intentat pertorbar l’ordre social que gaudim.

***

La pau social que regna en aquesta vila fa que no haguem de sofrir, amb la intensitat d’altres contrades, les conseqüències dels actuals desgavells econòmics i socials. És clar que el malestar present produeix un cert estat depressiu que forçosament ha de transcendir en la marxa comercial de Mollerussa, encara que, com he dit, no acusa, ni de bon tros, la gravetat d’altres indrets.

La venda en els establiments comercials, encara que segons ens diuen ha minvat un xic, no és inquietant. De dos anys en aquesta part, les botigues que han hagut de tancar podrien comptar-se amb els dits d’una sola mà. Per altra banda, s’han obert nous comerços i han estat millorats considerablement alguns dels ja existents.

Aquesta situació, que si tenim en compte les actuals circumstàncies pot qualificar-se d’excel·lent, és deguda en sa major part a la gran producció agrícola d’aquestes terres d’Urgell, que és la nostra principal riquesa.

Mollerussa celebra cada dimecres un mercat, el qual és molt concorregut i constitueix una de les més importants fonts d’ingrés del nostre comerç. També celebra cada primer dimecres de més una fira de bestiar, que acostuma d’ésser molt animada, i per Sant Josep en té lloc una altra que l’afluència extraordinària de forasters converteix els carrers de la vila en veritables riuades de gent. No cal dir com aquest dia és aprofitat pels comerciants i, sobretot, pels establiments públics.

***

La indústria també ha augmentat d’uns anys ençà.

Actualment, Mollerussa compta amb una fàbrica de cartó (avui parada, però completament equipada amb maquinària moderna), una de farina, una de teixits, una de filferro, una de conserves, una de sedes, una de farina d’alfals, tres de begudes carbòniques, dues d’oli, dues de sabó i una d’alcohol.

El tràfec per ferrocarril també dóna una idea, encara que incompleta, de l’activitat comercial que desplega Mollerussa. Durant l’any 1931 foren expedits a l’estació del ferrocarril del Nord 2.325 vagons; d’alfals, 1.560; de bestiar, 312; de cereals, 378 i de càrrega diversa, 75.

Pau Domingo Puig, «Aspecte social, comercial i industrial de Mollerussa», La Veu de Catalunya, 3 de setembre de 1932, p. 7.

Foto: Marta Benavides

Us recordem que podeu comentar aquesta notícia o qualsevol tema relacionat amb la comarca o d’interès general al Fòrum del Pla d’Urgell.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any