Els vídeos més vistos del 2013

  • De la Via Catalana, a la convocatòria del referèndum, passant pel Concert per la Llibertat, el tancament de Canal 9 i la lluita dels docents de les Illes

VilaWeb
Redacció
01.01.2014 - 00:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 2013 ha estat un dels anys més intensos políticament i socialment dels últims anys arreu del nostre país. VilaWeb TV n’ha seguit els moments més notables. Heus ací una llista dels vídeos més vistos (de més a menys) pels lectors aquest any passat.

1. Via Catalana: l’Onze de Setembre en onze minuts

El vídeo més vist de tot any és el resum de la Via Catalana, que VilaWeb va condensa en onze minuts i que recull tant la preparació de la Via com els moments previs, la preparació, com el resultat final i l’eufòria que es va desfermar, a diferents punts del país, de Vinaròs al Partús, i sobretot a la plaça Catalunya de Barcelona.

2. Concert per la llibertat: cinc hores de concert, condensades en quinze minuts

El resum del Concert per la Llibertat , que es va fer el 29 de juny al Camp Nou, i que va esdevenir un clam independentista, és el segon vídeo més vist de l’any. Hi va haver moments de tota mena: emotius, reivindicatius, contundents, èpics, emblemàtics, divertits, reconfortants… Els artistes més aplaudits, a banda Lluís Llach, van ser Dyango, Peret, Brams, Lídia Pujol, Cris Juanico, Cesk Freixas i Pau Alabajos, entre més. En aquest vídeo d’un quart de durada s’hi condensen alguns dels millors moments i de les escenes que restaran per a la història. Un altre dels vídeos més vistos, també del Concert per la Llibertat, fou el moment del mosaic que es va fer a l’estadi, i que podeu veure aquí.

3. David Fernàndez a Rodrigo Rato: ‘Ens veurem a l’infern. Fins aviat, gàngster!’

Les intervencions del diputat de la CUP David Fernández han estat de les mes seguides de l’any. La intervenció final en la comissió de caixes Fernàndez va fer adreçant-se a Rodrigo Rato, ex-president de Bankia i ex-ministre del govern espanyol, mentre li ensenyava una sandàlia, és també un dels vídeos més vistos de l’any.

4. El PP respon amb un ‘Viva España!’ quan ERC demana un minut de silenci per a Companys

També han estat molt seguides les intervencions d’Alfred Bosch al congrés espanyol, com aquest vídeo, en què demana un minut de silenci per l’afusellament de Companys i des de la bancada del PP es respon amb un ‘Viva España’. Un altre dels vídeos més vistos amb Alfred Bosch com a protagonista fou aquesta entrevista, al canal de televisó espanyolista 13TV. El to serè de Bosch va descol·locar per complet els presentadors de 13TV.

5. Vaga indefinida de docents: Les Illes diuen prou

La lluita dels docents de les Illes ha estat també un dels grans esdeveniments de l’any. ‘Vivim en un estat de setge’, deia Jaume Oliver, mestre del Col·legi Pius XII de Palma. Aleshores feia dues setmanes que, com tants altres docents, feia vaga indefinida en protesta contra el polèmic decret del trilingüisme, el TIL, imposat pel govern de Bauzá per decret llei sense cap mena de negociació, i que discrimina el català a les escoles. En aquest reportatge en vídeo, vam visitar escoles i instituts, vam parlar amb pares i mares, que ens van explicar com s’organitzaven entre famílies per tenir cura dels nens durant la vaga i no portar-los a l’escola, en suport als mestres.

6. Comunicat dels treballadors de RTVV sobre el tancament

L’informatiu de les 20.30 de Canal 9 el dia 5 de novembre va començar amb el plató ple de treballadors envoltant els conductors del programa, que van informat de la decisió del govern de tancar Ràdio Televisió Valenciana. Tot seguit, van llegir el comunicat dels treballadors, en què insistien que no eren responsables de la situació de l’ens, sinó que la culpa era de la mala gestió de tots aquests anys. Heus-ne ací la gravació.

7. El parlament s’encén per un malentès entre David Fernàndez (CUP) i el PP

El Parlament de Catalunya es va encendre l’abril passat per un malentès entre el diputat de la CUP, David Fernàndez, i els diputats del PP i Ciutadans. En el debat sobre la creació d’una comissió d’investigació sobre l’espionatge polític, Fernàndez va recriminar a la bancada popular: ‘Vigili, que no els caigui un sobre’, en referència als sobres del cas Bárcenas, de finançament il·legal del PP.

8. Salutació feixista al costat de Sánchez-Camacho

En la concentració unionista que tingué lloc el 12 d’octubre a la plaça de Catalunya de Barcelona, uns quants manifestants han fet la salutació feixista mentre sonava l’himne espanyol, a primera fila davant de l’escenari, a molts pocs metres de la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho.

9. Xiulada eixordadora a l’himne espanyol a l’obertura dels mundials de natació

L’independentisme ha tingut una entrada forta a la natació catalana. Primer es va presentar el col·lectiu ‘La natació catalana per la independència‘. I pocs dies després hi hagué una xiulada eixordadora a la cerimònia inaugural dels mundials a Barcelona. Desenes d’usuaris de Twitter que eren presents a l’acte van descriure la xiulada com a ‘immensa’, ‘monumental’, ‘fortíssima’… Enregistrat pel públic present, ha estat també un dels vídeos més vistos de l’any.

10. Anàlisi: com guanyaria el sí en el referèndum d’independència?

La convocatòria del referèndum del 9 de novembre de 2014 constitueix un pas històric per al país. El director de VilaWeb, Vicent Partal, va analitzar en aquest vídeo els dos temes clau, la data i la pregunta. Sobre la data, cal tenir en compte que abans hi haurà dues votacions, les eleccions europees i el referèndum escocès. Sobre la pregunta, Partal avançava com es faria el recompte dels vots, però advertia que encara no hi havia cap reglament tancat i decidit sobre la votació. Tanmateix, en principi per a proclamar la independència caldria que el nombre de vots del segon sí fos superior a la meitat més un dels votants de la primera urna.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any