Rajoy accentua l’ofensiva contra la consulta

  • Diu que treballarà 'sense descans' contra el dret de decidir dels catalans · Rubalcaba diu que a Espanya li anirà pitjor sense Catalunya

VilaWeb
Redacció
28.12.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ofensiva espanyola contra la consulta sobre la independència de Catalunya s’intensifica. Ahir el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va enviar un missatge clar: ‘La consulta és contrària a la constitució. Treballaré sense descans per defensar el model de convivència que ens ha donat el millor període d’estabilitat’.

‘Hi ha coses que no se’m poden demanar. I ho sap qui va decidir obrir un camí sabent quina era la meva resposta’, va dir Rajoy, en referència al president de la Generalitat, Artur Mas. El president espanyol va reconèixer la importància del procés català, al qual en el discurs d’enguany, a diferència del de l’any passat, va dedicar un capítol específic. ‘Seria irresponsable si no donés importància al tema català’, va dir.

Dit això, es va negar rotundament a negociar el referèndum, per més que tots els sondatges indiquen que hi ha una majoria aclaparadora dels catalans que volen que es faci.

No pensa en un referèndum a tot l’estat espanyol

En les preguntes posteriors al discurs, li van demanar a Rajoy si estaria disposat a negociar una reforma de la constitució; la pregunta venia a tomb d’una referència que va fer el rei espanyol en el discurs de Nadal a la conveniència de fer reformes per a possibilitar que Espanya continués unida territorialment. Sense fer-hi referència explícita, es referia a acords entre PP i PSOE; Rajoy va respondre que estava disposat a parlar.

Però just després va afegir que la reforma de la constitució no l’hauria d’impulsar un partit, diversos partits o el congrés, sinó la ciutadania de tot l’estat espanyol, que és, allà on rau, segons el seu criteri, l’única sobirania nacional. Tot amb tot, es va negar a convocar cap referèndum, tampoc en el conjunt de l’estat espanyol sobre el futur polític de Catalunya.

Rajoy i el PP tenen, en aquest àmbit, encara que amb matisos, el suport del PSOE. També ahir, el secretari general dels socialistes espanyols, Alfredo Pérez Rubalcaba, va criticar Rajoy per diversos motius, però mostrar-hi sintonia a l’hora de parlar del procés català. Rubalcaba va assegurar que tant el PP com el PSOE mantenien un sentiment comú en aquest àmbit: ‘A Catalunya li aniria pitjor si marxés d’Espanya, però a Espanya també li aniria pitjor ‘. Tot i culpar Rajoy de la ‘tensió i crisi territorial’ entre Catalunya i Espanya, va fer una crida a la unitat per a reformar la constitució i així, segons Rubalcaba, poder desactivar el procés.

Rubalcaba desautoritza el PSC i diu que no entén l’encaix singular del qual parla Lucena

De fet, Rubalcaba va frenar la proposta que fa pocs dies va fer el portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, reclamant reformes que propiciessin un ‘encaix singular’ de Catalunya dins Espanya mentre no es modifiqués la constitució. ‘De reformes de la constitució només hi ha una, i és la del document de Granada. No es pot fracturar. És el conjunt de la reforma el que té sentit’, va dir. A més, va va dir que no tenia constància de cap proposta del PSC. ‘Que m’ho expliquin ells. No en sé res’, va dir.

I va afegir: ‘Si fa 35 anys vam ser capaços de posar-nos d’acord gent que venia de les entranyes del franquisme i gent que sortia de la clandestinitat, no veig motius perquè ara no ens posem d’acord forces polítiques democràtiques que venim del sentit comú compartit de que a Catalunya li aniria pitjor si marxés d’Espanya, però també a Espanya li aniria pitjor’, va sentenciar el socialista, que va insistir que ‘aquest sentiment comú ens hauria de portar a buscar una solució com la que proposem els socialistes amb la reforma de la Constitució’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any