Rubalcaba: ‘A Catalunya li aniria pitjor si marxés d’Espanya, però a Espanya també’

  • Culpa Rajoy i el seu govern de la 'crescuda de la tensió i la crisi territorial' a dins de l'estat espanyol

VilaWeb
Redacció
27.12.2013 - 17:21

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha valorat avui el balanç del 2013 que ha fet el president espanyol, Mariano Rajoy. Després de criticar les polítiques econòmiques i la ‘retallada de drets’ perpetrada pel govern de l’estat, Rubalcaba ha mostrat més sintonia amb Rajoy en parlar del procés català. En aquest sentit, ha assegurat que tant el PP com el PSOE mantenen un sentiment comú en aquest àmbit. I ha dit: ‘a Catalunya li aniria pitjor si marxés d’Espanya, però a Espanya també li aniria pitjor’. Tot i culpar Rajoy de la ‘tensió i crisi territorial’ entre Catalunya i Espanya, ha fet una crida a la unitat per a reformar la constitució i així, segons Rubalcaba, poder desactivar el procés.

‘Si fa 35 anys vam ser capaços de posar-nos d’acord gent que venia de les entranyes del franquisme i gent que sortia de la clandestinitat, no veig motius perquè ara no ens posem d’acord forces polítiques democràtiques que venim del sentit comú compartit de que a Catalunya li aniria pitjor si marxés d’Espanya, però també a Espanya li aniria pitjor’, ha sentenciat el socialista, que ha insistit que “aquest sentiment comú ens hauria de portar a buscar una solució com la que proposem els socialistes amb la reforma de la Constitució”.

D’altra banda, el líder del PSOE ha centrat el seu balanç en intentar desmuntar el caràcter optimista de la valoració feta per Rajoy. En aquest sentit, ha recordat que durant aquest 2013 s’han fet notar ‘tres grans crisis: la crisi econòmica i social, la crisi política i la crisi territorial’. ‘Ha estat l’any de l’atur, de l’empobriment, de la desigualtat, de la comptabilitat en B, del retrocés en drets civils, i de les tensions entre Catalunya i la resta d’Espanya agreujades’, ha detallat.

Com a exemple de les males praxis que atribueix al govern espanyol, Rubalcaba ha citat els acords sobre el salari mínim interprofessional i sobre les tarifes elèctriques als que ha arribat el consell de ministres d’aquest divendres. ‘Als treballadors que guanyen el salari mínim Rajoy els congela el salari el mateix dia que els puja la llum. És el seu model, gent més empobrida’, ha criticat.

El socialista també ha carregat contra la ‘recuperació de la desigualtat i la recuperació de la falta de llibertats’ que, segons ell, està perpetrant Rajoy. ‘Les lleis de Gallardón, Fernández i Wert tenen en comú que són del govern de Rajoy. Són una retallada de drets, de llibertats i un augment de les desigualtats’, ha valorat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any