Rajoy promet ‘treballar sense descans’ contra la consulta a Catalunya

  • El president espanyol no pensa a fer tampoc

VilaWeb
Redacció
27.12.2013 - 13:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha enviat un missatge clar a Catalunya: no pensa permetre que es celebri el referèndum anunciat per la majoria de partits del parlament per al 9 de novembre del 2014. El procés català ha ocupat un dels punts destacats del discurs de balanç de final d’any que ha fet avui Rajoy des de la Moncloa. ‘La consulta és contrària a la constitució. Treballaré sense descans per defensar el model de convivència que ens ha donat el millor període d’estabilitat’, ha reblat Rajoy.

‘Hi ha coses que no se’m poden demanar. I ho sap qui va decidir obrir un camí sabent quina era la meva resposta’, ha dit Raajoy en referència al president de la Generalitat, Artur Mas. El president espanyol ha reconegut la importància del procés català, al qual en el discurs d’enguany, a diferència del de l’any passat, ha dedicat un capítol específic. ‘Seria irresponsable si no donés importància al tema català’, ha admès.

Dit això, s’ha negat rotundament a negociar el referèndum, per més que tots els sondatges indiquen que hi ha una majoria aclaparadora dels catalans que volen que es faci.

No pensa en un referèndum a tot l’estat espanyol

En les preguntes posteriors al discurs, li han demanat a Rajoy si estaria disposat a negociar una reforma de la constitució; la pregunta venia a tomb d’una referència que va fer el rei espanyol en el discurs de Nadal a la conveniència de fer reformes per a possibilitar que Espanya continuï unida territorialment. Sense fer-hi referència explícita, es referia a acords entre PP i PSOE; Rajoy ha dit que estava disposat a parlar i ha recordat que s’havia renovat el TC i el CGPJ.  

Però després ha afegit que la reforma de la constitució no l’hauria d’impulsar un partit, diversos partits o el congrés, sinó la ciutadania de tot l’estat espanyol, que és, ha insistit, allà on rau l’única sobirania nacional. Tot amb tot s’ha negat a convocar cap referèndum tampoc en el conjunt de l’estat espanyol sobre el futur polític de Catalunya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any