El principal diari italià diu que Mas és ‘un revolucionari amb abric gris que vol alliberar Catalunya’

  • En una entrevista a La Repubblica Mas diu que guanyarà el Sí al referèndum

VilaWeb
ACN – Redacció
27.12.2013 - 10:27

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El principal diari italià, La Repubblica, soci periodístic habitual d’El País, ha publicat una llarga entrevista amb Artur Mas. A la web del diari l’entrevista és de pagament però la podeu trobar en aquest bloc, i també en podeu llegir la traducció al català. En l’entrevista el president de la Generalitat és presentat als lectors italians com un ‘revolucionari amb abric gris que vol alliberar Catalunya’.

Mas diu en l’entrevista que està segur de la victòria del Sí en el referèndum i de que el referèndum es farà el nou de novembre. Preguntat sobre la possible posició d’Europa el president diu que entèn que pels estats actuals el vot d’Escòcia i de Catalunya representa un problema però que està segur que es trobarà la manera de resoldre el conflicte institucional sense conseqüències pels ciutadans.

L’entrevista gira, majoritàriament, al voltant del procés català i dels motius pels que Catalunya ha arribat a plantejar la consulta i, en part, la necessitat de la independència. El president de la Generalitat assegura que el referèndum “es farà” i, com sempre ha mantingut, contempla que si no es permet celebrar-lo de la manera més clàssica, unes eleccions -que podrien ser “anticipades- serà la manera de poder donar als catalans l’oportunitat de votar sobre el futur polític de Catalunya.

Artur Mas rebutja també la idea que els catalans puguin desconfiar del seu independentisme per no haver manifestat aquest desig des de sempre. En aquest sentit, defensa que per a ell ha estat un gir complicat però necessari, i admet que no pretén allargar massa més el seu pas per la primera línia de la política. “Personalment, només tinc inconvenients. Només grans problemes. No penso en mi, de fet, crec que deixaré aviat la política. Com a molt hi estaré un mandat més, si s’hi donen les condicions per tirar endavant el procés. Vull tornar a la meva vida”, sentencia a l’entrevista, tot concloent que personalment està “cansat” però segueix endavant perquè “cal”.

Pel que fa a la possibilitat que Catalunya quedés fora de la UE si assoleix la independència d’Espanya, Artur Mas planteja una via negociada per atendre els “desitjos” dels catalans mentre se soluciona el reingrés a Europa. “Seria una pena quedar fora de la UE, perquè ens volem quedar. Hem de trobar un acord transitori per evitar l’expulsió de la Unió. Volem seguir en l’euro, a la Unió, a l’espai Schengen i a l’OTAN”, afirma.

Per últim, el president s’ha mostrat segur que, arribat una eventual separació entre Catalunya i Espanya, els bancs i els sectors econòmics no s’hi oposarien. “Els bancs no estan interessats en la política, el que busquem és la solvència. Els catalans tenen 28.000 euros en ingressos per càpita, com els alemanys. Els bancs espanyols tenen un 20 per cent del seu mercat aquí. En el món dels negocis no existeixen els ideals, hi ha un interès”, ha conclòs el president.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any