Conte de Nadal

VilaWeb
Guillem Llin
25.12.2013 - 23:52

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Quan el govern del PP va decidir no abonar els 3.700 milions d’euros de dèficit tarifari a les companyies elèctriques, calia fer alguna cosa. Es van reunir a veure què podien idear.

Les companyies volien un increment d’entre un 7 i un 8%, però el govern deia que no perquè seria una altra bufetada a la ciutadania. A ells no els importa la ciutadania, però volien curar-se en salut. Per això el ministre Soria, el d’Indústria, va dir que el rebut de la llum no tenia per què pujar. Després va dir que si una pujada d’un 0,7%, va parlar més tard d’un 2%…. Però les companyies elèctriques en volien més.
 
Aleshores van idear un pla. Les companyies devien ser qui quedava malament, però a canvi, s’endurien els diners que volien. No va ser difícil de convèncer-les: entre diners i mala imatge, diners. A més a més, què els importa a les companyies la imatge quan és difícil tindre-la pitjor?

Arriba el dia de la subhasta de la llum. Recordem: els productors són al final els comercialitzadors, solament que pel camí l’han de vendre a l’Estat que és qui l’ha de portar. Els productors ofereixen molt poca llum. Som a l’hivern i fa fred. En conseqüència, els preus són a l’alça. L’Estat la compra i quan té ha de vendre-la als comercialitzadors, la ven caríssima. Un 26% més cara, que després de traure la mitjana es queda en un 11% de pujada a l’entrar en joc la part del rebut de la llum que són impostos, qual a penes es toca.
 
Escàndol majúscul. Govern i companyies insensibles. Això no pot ser. La primera mesura és clara: anul·lar la subhasta perquè hi han vist coses estranyes. Ja tenim part del problema resolt. El Govern ha actuat bé, en defensa dels consumidors. És un Govern que es preocupa i és sensible.

Ara, en la segona part, queda complaure les companyies elèctriques. Un 7 o un 8% de pujada. El Govern, atent, ha impedit que el rebut de la llum s’encarisca un 11%. Un 7 o un 8% és molt, però gràcies a tindre uns polítics que es preocupen per la ciutadania, no ens han pujat més la llum. Les companyies elèctriques diran que no es just i bla, bla, bla. A cap d’una setmana ningú no se’n recordarà perquè han aconseguit el que volien. I quedarem tots contents. Els ciutadans perquè podia haver sigut pitjor, el Govern perquè ha saldat amb èxit una papereta molt complicada, i les companyies elèctriques perquè han tret el que volien. I conte contat…

Nota a peu de pàgina

Fer la vida impossible als ciutadans

La missió dels polítics del PP (i moltes vegades sembla que també del PSOE) consisteix a governar fent la vida impossible al ciutadà. O a la ciutadana. Per exemple, l’avortament. Amb la llei de 2010, cap dona, cap, havia de fer res que anara contra la seua consciència. Ara no es pot dir el mateix del ‘gallardonazo’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any