El projecte de planta de tractament de residus animals reviscola la polèmica a la Pobla del Duc

  • La Unió de Llauradors renova la seua oposició a aquesta indústria

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
23.12.2013 - 23:35

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’autorització de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient a la instal·lació d’una planta de transformació de subproductes animals en terreny no urbanitzable de la Pobla del Duc ha reviscolat la polèmica suscitada l’hivern de 2011, quan es va saber que l’anterior batle, Natalio Navarro (PP), havia autoritzat unes obres destinades a aquesta indústria negant en tot moment que el projecte tinguera cap relació amb activitats molestes o contaminants. A punt d’acabar el seu mandat, Navarro va agilitzar els tràmits municipals per a la legalització i els permisos necessaris.

L’oposició veïnal va ser immediata i àmplia, no només a la Pobla del Duc, sinó també a localitats com Bèlgida, Benitjar i Otos, afectades per la proximitat a la zona on es projecta construir la planta que ara ha autoritzat la Conselleria de Medi Ambient. De fet, es van presentar 2.655 al·legacions d’empreses, particulars, ajuntaments i associacions, i a la Pobla del Duc es van recollir més de 4.000 signatures contràries al projecte. Els ajuntaments de la Pobla del Duc i els de Bélgida, Beniatjar, Carrícola, Castelló de Rugat, Otos, Quatretonda i el Ràfol de Salem es van posicionar en contra d’aquesta indústria, i la mateixa Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida va aprovar en ple, per unanimitat, d’oposar-s’hi.

L’empresa Sig Renovables SL ha aconseguit que la conselleria haja aprovat la Declaració d’Interés Comunitari (DIC) que va sol·licitar el 2010, però l’Ajuntament de la Pobla del Duc ha anunciat que no li donarà la llicència d’obres i recorrerà aquesta Declaració d’Interés Comunitari.

Com en aquell moment, la Unió de Llauradors s’ha manifestat contrària a aquesta planta a la Pobla del Duc per tractar-se d’una ubicació inclosa en el paratge natural de l’Ombria del Benicadell on podria afectar els aqüífers i el riu Micena, des del qual també les aigües del pantà de Bellús i els rius Albaida i Clariano. El sindicat agrari considera aquesta indústria un perill ‘per la devaluació dels productes agrícoles que s’hi cultiven i per al turisme rural de la zona, un complement de rendes important davant la falta de rendibilitat de l’activitat agrària’. A més, asseguren que la planta impediria la instal·lació d’explotacions ramaderes en un radi de dos quilòmetres.

Vídeos de les mobilitzacions de 2011 contra el projecte de la planta de tractament de residus animals

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any