Homs pensa que Brussel·les podria pressionar Espanya per fer la consulta

  • El govern espanyol intensifica els contactes internacionals per frenar-la

VilaWeb
ACN
23.12.2013 - 11:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha apuntat avui la possibilitat que la Comissió Europea i la comunitat internacional pressionin el govern espanyol perquè permeti la consulta. ‘No ho descarto. És probable que els països demòcrates de la comunitat internacional es puguin pronunciar en contra de la independència, però és molt difícil que puguin estar en contra d’una gent que vol votar’, ha argumentat a Catalunya Ràdio, on ha admès que l’estat ‘fa tot el que pot’ per impedir la internacionalització de la qüestió. 

Homs ha defensat que el govern espanyol no podia mantenir la seva negativa a la consulta, i ha considerat possible que fins i tot intervingui la Unió Europea i la comunitat internacional. Tot i que no ha volgut anticipar res, ha opinat que si Catalunya feia bé les coses durant els mesos vinents, la demanda de poder votar aniria ‘fent forat’: ‘perquè la democràcia és motor de tracció, és la manera pacífica i serena de resoldre les coses’.

També ha confirmat que el govern espanyol fa ‘tot el que pot’ per impedir que el missatge de la consulta arribi a les cancelleries europees. Ha reconegut que hi ha hagut algun país important del món que a la Generalitat li ha costat de poder-hi arribar i establir relació precisament per la ‘pressió tan forta’ de l’estat. ‘És contradictori perquè oficialment això és un assumpte intern, però en canvi no paren de pressionar a les cancelleries del món perquè no ens escoltin’, ha subratllat.

De tota manera, malgrat els esforços del govern espanyol, la versió dels fets de Catalunya arriba ‘a totes les taules que ha d’arribar’. Tot i que cadascú pugui pronunciar-se sobre la independència en diferents termes, ‘desperta una certa solidaritat la idea que no es permeti votar’. Segons Homs, ‘això desconcerta a la comunitat internacional perquè Espanya és un país democràtic i xoca aquesta negativa persistent a què simplement no es pugui votar’.

En preguntar-li per les eleccions europees i l’entrada d’ERC al govern, dos temes pendents després d’haver pactat data i pregunta de la consulta, Homs ha situat dos terminis. Pel que fa a la candidatura unitària, ha apuntat que no es prendrà cap decisió fins aquest mes de gener. En el segon punt, ha indicat que se’n parlarà durant la primera quinzena de gener.

Informació relacionada: 

Ofensiva internacional d’Espanya contra el referèndum

Els governs espanyol i britànic es reuneixen per parlar d’Escòcia i Catalunya

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any