Ernest Urtasun, candidat d’Iniciativa a les europees del maig

  • Amb el 64,4% dels vots, ha superat en les primàries l'altre candidat, l'ex-conseller Salvador Milà

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
21.12.2013 - 11:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El consell nacional d’Iniciativa ha anunciat avui al matí el resultat de les primàries al partit per a elegir el candidat de les eleccions europees del maig vinent, arran de la decisió de l’actual eurodiputat, Raül Romeva, de no tornar-s’hi a presentar. Amb un 64,4% dels vots (1.102), el seu ex-assessor i economista Ernest Urtasun, ha superat l’ex-conseller Salvador Milà (576 vots) i serà, doncs, el cap de llista de la formació a l’europarlament.

El candidat d’ICV és llicenciat en economia a la Universitat Autònoma de Barcelona. Va ser assistent de Romeva entre 2004 i 2008 i va exercir d’assessor diplomàtic del secretari general de la Unió per la Mediterrània. Membre del consell nacional i de l’executiva d’ICV, darrerament havia estat responsable de relacions internacionals. Parla català, castellà, anglès, francès i italià. 

Durant el seu discurs, Urtasun ha deixat clar que no anirà a Brussel·les fent pinya en una candidatura única catalana. No vol anar de la mà de qui aplica ‘les polítiques de la troica’. De fet, ha perfilat ICV com l’eina per recuperar ‘el vell somni europeu que la crisi i l’ofensiva del capitalisme intenten robar’ a la ciutadania. 

Per això ha dit que la formació ecosocialista serà l’alternativa a les decisions de la presidenta alemanya Angela Merkel, del govern de Mariano Rajoy i de CiU a Catalunya, ha dit: ‘Serem la veu catalana contra la troika’, ha defensat qui va ser assistent del fins ara eurodiputat ecosocialista Raül Romeva. ‘Tota la gent que està tipa de l’austericidi del PP, de CiU, del PSOE quan governava, qui n’està tip, té una cita el 25 de maig amb una candidatura, la nostra, que vol agrupar molta gent.’

Urtasun també apunta que el dret de decidir del poble de Catalunya serà a l’agenda que vol desenvolupar a Brussel·les si és elegit europarlamentari, seguint la tasca promoguda aquests últims deu anys per Raül Romeva, amb qui ha treballat colze a colze.

Procés de primàries

Els membres del consell nacional Ernest Urtasun i Salvador Milà van anunciar fa un mes que concorrerien a les primàries per a elegir el candidat a les eleccions europees del 25 de maig de 2014.

El període per a presentar les candidatures es va obrir a la primera del mes i es va allargar fins el 22 de novembre. Els aspirants havien de tenir l’aval d’almenys cinquanta militants, i entre el 23 de novembre i el 20 de desembre ha tingut lloc la campanya electoral per les agrupacions territorials.

Tot i que hi podien votar 6.227 persones, entre militants i amics amb dret de participar en les primàries, al final s’han recomptat 1.710 vots (27,46%).

Són les primeres primàries d’ICV amb dos candidats des que es van encarar Joan Saura i Pere Camps en un procés semblant per encapçalar candidatura al congrés espanyol el 2000.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any