Indignació per la reforma de l’avortament de Gallardón

  • Entitats feministes i clíniques avisen del 'retorn al franquisme' amb la nova llei

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
21.12.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El consell de ministres espanyol va aprovar ahir l’avantprojecte de ‘llei orgànica de protecció de la vida del concebut i dels drets de la dona embarassada’, que reforma l’actual ‘llei de salut sexual i reproductiva i d’interrupció voluntària de l’embaràs’. La nova norma recupera un sistema de supòsits semblants al de la llei de 1985 i restringeix a només dos casos els que la dona podrà avortar: el risc greu per a la salut de la mare i els casos en què l’embaràs sigui conseqüència d’una violació. La reforma ha estat rebuda amb indignació i crítiques d’entitats, assciacions i clíniques. 

Les veus contra l’avantprojecte de llei coincideixen a considerar que aquest no farà reduir les interrupcions voluntàries de l’embaràs. Segons aquests sectors, l’únic que farà és que les dones amb recursos avortin a l’estranger i les que no puguin pagar-s’ho ho facin de manera clandestina i perillosa per la seva vida. A més, critiquen que es derogui una llei aprovada amb consens social i es retorni a una legislació més restrictiva que la del 1985. Al Principat, País Valencià i Illes es van fer concentracions a les delegacions del govern espanyol i a les seus del PP.

‘Retorn al franquisme’

En declaracions a l’ACN, Sílvia Adalvert, de la campanya pel dret a l’avortament, opina que aquesta ‘contrareforma’ farà que les dones perdin capacitat de decisió, ja que dependran de terceres persones, com els metges, cosa que suposa ‘no un pas enrere, sinó retornar al franquisme’. Sobre la prohibició de l’avortament en cas de certes malformacions no greus, Aldavert considera que és una ‘excusa’ per ‘acontentar els conservadors’, ja que no respon a la realitat social. Diu que els fetus amb malformacions greus es detecten a partir de les 20 setmanes, i per tant són embarassos ‘molt desitjats’ i un ‘moment molt dur’ per les dones. Aldavert ha apel·lat al Parlament de Catalunya a legislar sobre la matèria, encara que no hi té pràcticament cap competència.

‘Aboca les dones a avortaments clandestins’

La Comissió de Dones Advocades del Col·legi de Barcelona també s’ha manifestat en contra de la reforma de Gallardón. Recorda que ‘el dret de les dones a decidir si volen tenir fills o no és un dret reconegut dins els drets humans’ i que ‘l’avortament forma part del dret a la salut de les dones’. També que en els països on la llei és més avançada, la taxa d’avortaments és molt més baixa i que en aquells on és més restrictiva, hi ha més mortalitat i morbiditat materna. ‘La reforma ens porta a la cua dels països europeus, ens fa retrocedir més de trenta anys, i aboca les dones a avortaments clandestins.’ Per això insta el Parlament de Catalunya a elaborar una llei pròpia de drets i salut sexual reproductiva. 

‘Responsabilitza els professionals mèdics’

Santiago Barambio, de l’Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears, creu que la nova llei responsabilitza els professionals mèdics, ja que hauran de decidir si una dona pot avortar o no i poden ser jutjats si algú no hi està d’acord. Això farà, segons ell, que molts metges s’abstinguin de fer certs avortaments controvertits. Sobre la restricció dels avortaments en cas d’alteració del fetus, veu ‘monstruós’ fer una llista de les malformacions que permetran avortar i de les que no. Segons ell, només la dona sap si té capacitat per criar un nen discapacitat, recordant, a més, que a l’estat les ajudes familiars d’aquest tipus són mínimes. Pel que fa a la prohibició d’avortar a les noies de 16 i 17 anys sense permís dels pares, Barambio recorda que són un percentatge molt mínim però és un col·lectiu ‘molt vulnerable’, perquè tenen situacions familiars complicades com pares empresonats o desconeguts, i això les avocarà a avortaments clandestins, la donació del nen en adopció o fins i tot el suïcidi.

‘Innecessària i contrària a l’evolució en valors de la societat espanyola’

L’associació Jutges per la Democràcia ha emès un comunicat en què valora ‘molt negativament’ el projecte del govern espanyol de reforma de la Llei de l’avortament. La regulació ‘enormement restrictiva’ que proposa l’executiu de Rajoy torna l’estat espanyol ‘a temps preconstitucionals’, en opinió del portaveu de l’entitat, Joaquim Bosch. La derogació de la llei de terminis ‘allunyarà’ la legislació en aquesta matèria ‘del sistema vigent a la majoria dels països europeus’, ha afegit. A més, Jutges per la democràcia considera la reforma ‘innecessària’ i ‘contrària a l’evolució en valors que ha tingut el conjunt’ de la societat espanyola.

Tot plegat, segons les entitats, farà créixer els avortaments a l’estranger, però també els clandestins, que comporten major mortalitat i complicacions a les dones. ‘Prohibir l’avortament no el fa disminuir, l’amaga’, diu Barambio, que veu difícil que el PP canviï de postura, ja que ‘la pressió ideològica és més gran que la social’.


Notícia relacionada:

Concentracions davant les seus del PP contra la reforma de la llei de l’avortament


Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any