Jutges per la democràcia alerta que la llei de l’avortament retorna l’estat a temps preconstitucionals

  • Qualifiquen la reforma de Ruiz-Gallardón d'innecessària i contrària a l'evolució en valors de la societat espanyola

VilaWeb
ACN
20.12.2013 - 17:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’associació Jutges per la democràcia ha emès un comunicat en què valora ‘molt negativament’ el projecte del govern espanyol de reforma de la Llei de l’avortament. La regulació ‘enormement restrictiva’ que proposa l’executiu de Rajoy torna l’estat espanyol ‘a temps preconstitucionals’, en opinió del portaveu de l’entitat, Joaquim Bosch. La derogació de la llei de terminis ‘allunyarà’ la legislació en aquesta matèria ‘del sistema vigent a la majoria dels països europeus’, ha afegit. A més, Jutges per la democràcia considera la reforma ‘innecessària’ i ‘contrària a l’evolució en valors que ha tingut el conjunt’ de la societat espanyola.

Reacció contundent de l’associació Jutges per la democràcia davant el projecte de reforma de Llei de l’avortament que ha presentat aquest divendres el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón. La regulació ‘enormement restrictiva’ que es proposa, amb inclusió de la penalització en els supòsits de malformació del fetus, torna la societat ‘a temps preconstitucionals’, segons l’associació. També alerten que la derogació de la llei de terminis ‘allunyarà’ l’estat ‘del sistema vigent a la majoria dels països europeus’.

A més, a parer de l’entitat la reforma ‘resulta innecessària’, ja que hi ha una acceptació col·lectiva ‘molt àmplia’ de les normes actuals sobre la matèria. En aquest sentit, Jutges per la democràcia opina que la reforma de Gallardón ‘és contrària a l’evolució en valors’ de la societat espanyola, segons explica Joaquim Bosch.

Els jutges lamenten que el ministre hagi ‘preferit pagar el peatge a determinats grups de pressió, com ara la jerarquia eclesiàstica’ i denuncien que la futura regulació pretén ‘imposar la moralitat pròpia d’una confessió religiosa al conjunt de la societat’. Per això adverteixen: ‘En un estat aconfessional no s’han d’aplicar dogmes de fe a tota la ciutadania’. A més des de l’entitat constaten que el govern de Mariano Rajoy ‘no té inconvenient en atacar els drets sexuals i reproductius de les dones’.

D’altra banda, el portaveu de l’entitat alerta que a partir de la reforma ‘milers de dones hauran de viatjar a l’estranger per avortar, com ocorria en època del franquisme’, o bé que les que decideixin fer-ho aquí ‘ho faran en situació de clandestinitat i en condicions de risc per a la seva integritat’. També denuncien que la regulació ‘augmentarà les desigualtats socials entre les dones que tinguin recursos per poder avortar i les qui no els tinguin’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any