El govern espanyol pràcticament prohibeix l’avortament

  • Redueix els supòsits només en els casos de violació o de risc greu per a la salut de la dona · Convocades concentracions a les 19.00 a les delegacions del govern espanyol i a les seus del PP

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
20.12.2013 - 15:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Consell de ministres ha aprovat avui l’avantprojecte de ‘llei orgànica de protecció de la vida del concebut i dels drets de la dona embarassada’, que reforma l’actual ‘llei de salut sexual i reproductiva i d’interrupció voluntària de l’embaràs’. La nova norma recupera un sistema de supòsits semblants al de la llei de 1985 i restringeix a només dos casos els que la dona podrà avortar: el risc greu per a la salut de la mare i els casos en què l’embaràs sigui conseqüència d’una violació.

Per tant, desapareix el supòsit de malformació del fetus i queda supeditat als efectes que aquesta malaltia generi en la seva mare. A més, un altre dels canvis que introdueix la legislació és ‘l’objecció de consciència’ del metges. Per tant, ara els professionals de la salut pública es podran negar a practicar un avortament per raons ideològiques o morals.

El ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, ha dit en la conferència de premsa posterior al consell de ministres que era un ‘compromís electoral’. Amb aquest canvi, el govern de Rajoy tira endavant la llei sobre els drets de les dones més restrictiva de la democràcia. A més, l’avortament deixa de ser un dret de la dona (fins ara podia avortar sense haver d’al·legar cap motiu fins a la catorzena setmana de la gestació).

Ara la llei s’ha de sotmetre ara al tràmit parlamentari. De moment, ja hi ha concentracions programades davant les seus del govern espanyol i les seus del PP, a les 19.00.

Què canvia amb la nova normativa?

Terminis: Fins ara les dones podien avortar voluntàriament sense haver d’al·legar cap raó fins a les catorze setmanes d’embaràs, com en la majoria de països europeus. Ara ja no ho podran fer.

Menors de setze i disset anys: Fins ara les menors de setze anys i disset podien avortar sense permís dels pares. Ara, i sempre dins dels dos supòsits que estableix la llei, necessitaran anar acompanyades d’un dels progenitors o tutors legals, que podran decidir per elles.

Supòsits: Amb la nova normativa, els supòsits són: violació, risc per a la salut física o psíquica de la mare (fins a la vint-i-dosena setmana). S’elimina el supòsit de les malformacions o malalties fetals.

Malformacions o patologia del fetus: Fins ara les malformacions o malalties fetals eren un dels supòsits que permetia l’avortament legal. Un embaràs de més de vint-i-dues setmanes només es podia interrompre si hi havia ‘anomalies fetals incompatibles amb la vida’ fixades en un diagnòstic emès amb anterioritat per un metge especialista que no fos el que practiqués la intervenció. També s’autoritzava l’avortament quan es detectés en el fetus una malaltia extremadament greu i incurable. Ara aquests supòsits s’eliminen i només podran ser tinguts en compte si un dictamen mèdic constata que la dona patirà un dany ‘no irreversible però sí important i durador’ en la seva salut física o psíquica. Per això es demana un informe motivat per dos metges especialistes que no poden ni tan sols treballar en el centre en què es practiqui l’avortament. En el cas de malalties incompatibles amb la vida el requisit serà doble: un informe mèdic que confirmi els riscos per a la mare i un altre que provi la patologia del fetus d’acord amb el Comitè de Bioètica d’Espanya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any