Un estat català recaptaria entre 40.000 i 100.000 milions anuals

  • L'Agència Tributària Catalana hauria de tenir entre 7.000 i 8.000 treballadors

VilaWeb
ACN
20.12.2013 - 15:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) calcula que una Catalunya independent podria recaptar entre 40.000 i 100.000 milions d’euros, depenent de la pressió fiscal que s’apliqués. En l’informe titulat ‘L’administració tributària a Catalunya‘ (pdf), el consell analitza diferents escenaris i fa diferents estimacions sobre aquest flux monetari, que dependria molt, sobretot al principi, de la consciència fiscal de les empreses i ciutadans catalans.

Pel que fa a l’Agència Tributària catalana, el CATN preveu diferents pressupostos tot i que l’ideal per ser eficients, diuen, és d’uns 400 milions d’euros, amb entre 7.000 i 8.000 treballadors públics segons les recomanacions de la Comissió Europea.

En 152 pàgines, el text explica els passos que hauria de portar a terme la Generalitat per crear una hisenda pròpia, procés que durarà més o menys i que serà més o menys fàcil en funció del grau de col·laboració de l’estat.

El consell estableix diferents fases i conclou que el marge de millora del sistema tributari és molt gran. Fixa diferents organismes com el Consell Fiscal, la Direcció General Tributària, l’Institut d’Estudis Tributaris, la Junta de Tributs per resoldre conflictes i, lògicament, l’Agència Tributària com a figura central.

L”informe fa una estimació dels costos de funcionament de la futura administració tributària de Catalunya, i parla de 750 milions d’euros d’acord amb el cost mitjà de la recaptació tributària als països de l’OCDE. Ara bé, considera que s’hauria d’arribar a un pressupost de 400 milions per arribar a ser eficients.

Pel que fa al nombre de treballadors, el CATN parteix de la xifra de 5.000 empleats actuals tenint en compte els que treballen a l’agència espanyola a Catalunya, els de l’agència catalana, el personal de les oficines liquidadores i el dels quatre organismes autònoms de les diputacions provincials. Ara bé, remarca que un horitzó de plantilla òptima seria de 7.000 a 8.000 empleats públics segons la Comissió Europea, que diu que hi ha d’haver uns 1.000 treballadores per cada milió d’habitants.

Sobre el flux recaptatori, també figuren diverses xifres en l’informe: Entre 40.000 i 50.000 MEUR si s’aplica una taxa del 20% sobre la recaptació bruta total obtinguda per l’agència espanyola; 70.000 si es parteix del PIB de Catalunya i la mitjana de pressió fiscal espanyola en els últims cinc anys; 80.000 amb la pressió de la UE, i 100.000 si s’aplica la dels països amb impostos més alts.

El CATN també ha presentat un informe sobres les tecnologies de la informació i de la comunicació a Catalunya, que inclou transports, telecomunicacions i arxius de dades personals.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any