Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Divendres  20.12.2013  09:29

Les escoles de les Illes responen a la prohibició lluint senyeres

El PP prohibeix els llaços amb la senyera a les Illes · L'oposició se'n va anar del ple en el moment de la votació

Men?ame
 

Desenes de centres educatius de les Illes Balears van desplegar llaços amb la senyera ahir, responent l'aprovació de la llei de símbols al parlament amb els vots del PP. Aquesta llei prohibeix que es puguin penjar llaços amb la senyera com els que des de fa mesos presenten molts centres educatius en protesta contra la política educativa del govern i en defensa de l'escola en català. Els centres educatius van desplegar les senyeres i estendards amb el lema 'Aprofitam els darrers dies de llibertat'.

L'Assemblea de Docents, va dir en un comunicat: 'La resposta del govern a les nostres reivindicacions ha estat ben desafortunada: desestimar les recomanacions i advertències del Consell Consultiu respecte a la seva dubtosa legalitat i constitucionalitat, i tramitar-la per via d'urgència abans que acabàs l'any. Per tot això que molts centres educatius de les Illes Balears han volgut contestar de manera contundent aquest nou atac a la llibertat i a expressar de manera visible i manifesta el nostre compromís amb la democràcia, amb la convivència i amb la llengua i cultura pròpies.'

Protesta de l'oposició al parlament

Els diputats dels PSIB i MÉS van fer visible l'oposició a la llei amb cartells en defensa de la llibertat d'expressió. I quan era el torn de la intervenció del diputat de MÉS Nel Martí, va fer dos minuts de silenci mentre la resta de diputats es tapaven la boca. 

A més, com a gest de protesta, tots els diputats de l'oposició es van alçar i se'n van anar de la sala en el moment de la votació. 

Un centenar de manifestants es va concentrar davant el parlament per protestar contra la censura que conté la nova llei. La concentració havia estat convocada per sindicats i entitats en defensa de la llengua i la cultura amb el lema 'Per la llibertat d'expressió i la democràcia.' 

Una llei contra la llibertat d'expressió

Després del tràmit parlamentari, en què el PP pràcticament no ha tocat gens el text i ha rebutjat totes les esmenes, la llei arribava al ple, on va ser aprovada gràcies a la majoria del govern de José Ramón Bauzá. Un estudi del consell consultiu advertia que el text de la llei era inconstitucional perquè atemptava contra la llibertat d'expressió, car fixava una autorització prèvia per poder penjar els llaços. Això va fer que el govern corregís alguns punts del text, tot i que és força similar. Entre els petits canvis, per exemple, ara la llei estableix que cal una autorització per a penjar un llaç, i elimina l'adjectiu 'prèvia'. Tot i els retocs que s'hi han fet, l'oposició denuncia que el redactat no compleix els requisits de constitucionalitat.

El text prohibeix que es pengi qualsevol símbol que no sigui oficial, i d'aquesta manera veta els llaços quadribarrats amb què les escoles de les Illes han reivindicat la llengua pròpia i s'han enfrontat al govern. La llei que es va aprovar ahir prohibeix que es pengin aquests llaços en edificis públics, i preveu multes fins de 5.000 euros als responsables dels centres que no els despengin, i fins de 10.000 euros a qui en pengi. La llei entrarà en vigor vint dies després de la publicació al BOIB, i la disposició transitòria preveu el termini d'un any per a retirar els símbols.

Men?ame