Felipe González insta Rajoy a dialogar amb Mas per evitar un ‘xoc de vaixells’ amb ‘moltes víctimes’

  • L'ex-president espanyol defensa el federalisme i fa costat al PSC

VilaWeb
ACN
19.12.2013 - 21:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-president espanyol Felipe González ha instat Mariano Rajoy a dialogar amb el president de la Generalitat Artur Mas per tal d’evitar un ‘xoc de vaixells’ que deixaria ‘moltes víctimes’. ‘S’ha de parlar, no entenc que un responsable polític digui no parlo’, ha dit durant la presentació del seu llibre, ‘En busca de respuestas’, a Barcelona. González ha criticat que ‘per respectadíssims interessos electorals, això es converteixi en un xoc de vaixells o de trens amb els capitans aprofitant per exaltar els sentiments de pertinença’. Però també ha volgut fer costat al federalisme que defensa el PSC, que ha definit així: ‘Són a la barqueta entre els dos vaixells assenyalant amb una bandera vermella el perill.’

Escolteu les declaracions:

En un col·loqui moderat per Gemma Nierga i on ha participat la diputada del PSC Rocío Martínez-Sampere, González ha parlat d’Europa, d’innovació, de xarxes socials i de crisi de lideratge durant la presentació del seu llibre. Però no ha estat fins al final que Nierga li ha preguntat pel procés que viu Catalunya, resposta amb la que s’ha tancat l’acte a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. La presentació ha comptat amb assistents com Àngel Ros, Celestino Corbacho, Miquel Iceta i Narcís Serra, entre d’altres.

González ha defensat el diàleg per solucionar el que ell ha definit com “dos vaixells en línia de col·lisió carregats de passatgers”. Ha advertit que en aquest xoc, hi haurà “molts passatgers ferits, moltes víctimes” si no es troba una solució ara, “i es trigaran 25 anys a recomposar els descosits”.

Per això, ha receptat diàleg al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i ha dit no entendre que un responsable polític no vulgui parlar. “Sí, parlo, tot i que primer hagi de dir que la meva primera convicció legal, al marge de lleis, és que no és possible que es fracturi l’espai públic compartit que es diu Espanya”.

Al seu parer, encara que Rajoy aclareixi primer que no acceptarà una consulta, ha de poder parlar i mirar de buscar “com es pot articular la convivència i millorar-la, amb quin tipus de reforma i avenços”. Segons González, la solució passa per un procés de “federalització”, i ha aprofitat aquí per defensar el PSC. “Costa molt dir això perquè els que ho diuen són els que estan en la barqueta entre els dos vaixells assenyalant amb una bandera vermella, són uns inútils, uns ambigus”, ha ironitzat. Però la resta, ha insistit, són els que naveguen “fins al xoc frontal”.

Però el que més ha criticat és que hi hagi dos capitans dels vaixells que per interessos electorals, estiguin aprofitant que això està passant i exaltin els sentiments de pertinença. González ha advertit que “tothom té dret a defensar les seves idees, però ha de respectar les dels altres”.

El pacte de la transició era més difícil

Manllevant paraules de Miquel Roca, present en la sala, González ha reiterat que la democràcia és pacte, i ha instat a parlar, assegurant que el consens va ser més “molt més difícil” en la transició que ara. El problema, ha continuat, “no és d’intel·ligència, sinó de voluntat”, i si n’hi ha, llavors el problema es podrà solucionar “amb les reformes que siguin necessàries”.

I si es triga molt, doncs que es trigui, ha defensat González, que ha conclòs rebutjant que es trenqui amb “fractures que siguin absolutament irreversibles” el que s’ha aconseguit en les últimes dècades.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any