Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dijous  19.12.2013  13:38

El PP aprova tot sol la llei de símbols de les Illes

Prohibeix la senyera en equipaments públics · Un centenar de manifestants han protestat davant del parlament

Men?ame
 

El Parlament balear ha aprovat avui la llei de símbols, amb què prohibeix que es puguin penjar llaços amb la senyera com els que des de fa mesos presenten molts centres educatius en protesta contra la política educativa del govern i en defensa de l'escola en català. La llei s'ha aprovat contra tota l'oposició i bona part de la societat. 

Els diputats dels PSIB i MÉS han fet visible la seva oposició a la llei mostrant cartells en defensa de la llibertat d'expressió. I quan ha estat el torn de la intervenció del diputat de MÉS Nel Martí, aquest ha fet dos minuts de silenci mentre la resta de diputats es tapaven la boca. 

A més, com a gest de protesta, tots els diputats de l'oposició s'han aixecat i han marxat de la sala en el moment de la votació per tal de no votar. 

A fora, un centenar de manifestants s'ha concentrat davant del parlament per denunciar la censura que suposa la nova llei. La concentració havia estat convocada per sindicats i entitats en defensa de la llengua i la cultura amb el lema 'Per la llibertat d'expressió i la democràcia.' 

Després del tràmit parlamentari, en què el PP pràcticament no ha tocat gens el text i ha rebutjat totes les esmenes, la llei ha arribat al ple, on ha estat aprovada gràcies a la majoria del govern de José Ramón Bauzá. Un estudi del consell consultiu advertia que el text de la llei era inconstitucional perquè atemptava contra la llibertat d'expressió, car fixava una autorització prèvia per poder penjar els llaços. Això va fer que el govern corregís alguns punts del text, tot i que és força similar. Entre els petits canvis, per exemple, ara la llei estableix que cal una autorització per a penjar un llaç, i elimina l'adjectiu 'prèvia'. Tot i els retocs que s'hi han fet, l'oposició denuncia que el redactat no compleix els requisits de constitucionalitat.

El text prohibeix que es pengi qualsevol símbol que no sigui oficial, i d'aquesta manera veta els llaços quadribarrats amb què les escoles de les Illes han reivindicat la llengua pròpia i s'han enfrontat al govern. La llei que s'ha aprovat avui prohibeix que es pengin aquests llaços en edificis públics, i preveu multes fins de 5.000 euros als responsables dels centres que no els despengin, i fins de 10.000 euros a qui en pengi. La llei entrarà en vigor vint dies després de la publicació al BOIB, i la disposició transitòria preveu el termini d'un any per a retirar els símbols.

Men?ame