El PP prohibirà demà la senyera en equipaments públics

  • El ple de demà aprovarà la llei de símbols, únicament amb el suport del PP

VilaWeb
Redacció
18.12.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Parlament balear aprovarà demà la llei de símbols, amb què prohibirà que es puguin penjar llaços amb la senyera com els que des de fa mesos presenten molts centres educatius en protesta contra la política educativa del govern i en defensa de l’escola en català. Després del tràmit parlamentari, en què el PP pràcticament no ha tocat res del text i ha rebutjat totes les esmenes, la llei arribarà al ple, on serà aprovada gràcies a la majoria del govern de José Ramón Bauzá. 

El consell consultiu ja va advertir en un informe que el text de la llei era inconstitucional perquè atemptava contra la llibertat d’expressió, car fixava una autorització prèvia per poder penjar els llaços. Això va fer que el govern corregís alguns punts del text, tot i que és força similar. Entre els petits canvis, per exemple, ara la llei estableix que cal una autorització per a penjar un llaç, i elimina l’adjectiu ‘prèvia’. Tot i els canvis que s’han fet, l’oposició denuncia que el redactat no compleix els requisits de constitucionalitat.

El text prohibeix que es pengi qualsevol símbol que no sigui oficial, i d’aquesta manera veta els llaços quadribarrats amb què les escoles de les Illes han reivindicat la llengua pròpia i s’han enfrontat al govern. La llei que s’aprovarà demà prohibeix que es pengin aquests llaços en edificis públics, i preveu multes fins de 5.000 euros als responsables dels centres que no els despengin, i fins de 10.000 euros a qui en pengi. La llei entrarà en vigor vint dies després de la publicació al BOIB, i la disposició transitòria preveu el termini d’un any per a retirar els símbols.  

Una nova llei de Bauzá que s’aprova contra tota l’oposició i bona part de la societat. Per fer visible aquest malestar, sindicats i entitats en defensa de la llengua i la cultura han convocat una concentració demà a les 11.00 davant el parlament amb el lema ‘Per la llibertat d’expressió i la democràcia.’ La crida, l’han feta STEi-i, FETE-UGT, Anpe, FE-CCOO, l’Assemblea de Docents, l’OCB, FAPA, la plataforma Crida i Jubilats per Mallorca. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any