Notícies

Dimarts  17.12.2013  16:36

El sicilià Andrea Camilleri guanya el IX premi Pepe Carvalho de novel·la negra

'És el Messi de la novel·la negra', diu el seu traductor, Pau Vidal

Men?ame
 

L'escriptor sicilià Andrea Camilleri, de vuitanta vuit anys, és el guanyador del IX premi Pepe Carvalho, que s'atorgarà el dia 6 de febrer, dins el festival de novel·la negra de Barcelona, BCNegra. El jurat del guardó, integrat per Jordi Canal, Andreu Martín, Rosa Mora, Sergio Vila-Sanjuán i Paco Camarasa, l'ha premiat com 'un dels genuïns representants de la novel·la negra mediterrània'. Camilleri és el creador del comissari Salvo Montalbano, el Pepe Carvalho sicilià, amb un nom que, segons que diu l'autor mateix, vol ser un homenatge a Manuel Vázquez Montalbán. 

Pel jurat, Carvalho i Montalbano 'són personatges plens de vitalitat, temptacions i contradiccions, que prefereixen el carrer als despatxos, la mirada i la paraula als avenços informàtics. Però tots dos són tossuts i persistents en la cerca de la justícia, per sobre del que digui la llei. Tots dos necessiten conèixer la veritat, i fer-nos partícips d'aquesta lluita per un món on els poderosos no estiguin per sobre de la llei'.

'Camilleri és el Messi de la novel·la negra'

Pau Vidal és el traductor actual de Camilleri al català: n'ha traduïts trenta llibres, vint-i-cinc dels quals són de la saga Carvalho. 'Camilleri és el Messi de la novel·la negra', diu Vidal en declaracions a VilaWeb. I assegura que el premi és 'molt merescut, tant que és un dels pocs autors vius a qui les editorials del nostre país li compren tot allò que publica de manera sistemàtica; i si a més tenim en compte el nivell de producció de Camilleri, és una cosa força insòlita'.

Camilleri succeeix a Maj Sjöwall (premi Pepe Carvalho 2013) i s'afegeix a una llista de premiats que inclou el grec Petros Màrkaris (2012), Andreu Martín, Michael Connelly o Francisco González Ledesma.

També director teatral i guionista

Andrea Camilleri (Porto Empedocle, Sicília, 1925) és director teatral, guionista i escriptor. Es va iniciar en el món literari amb muntatges d'obres de Pirandello, Ionesco, T. S. Eliot i Beckett, a més de produccions policíaques per a la televisió. El 1978 va publicar 'El curs de les coses', la primera novel·la històrica d'una sèrie ambientada a la Sicília del segle XIX, entre les quals hi ha també 'Un fil de fum', 'La concessió del telèfon' o, més recentment, 'La presa de Macallè'.

L'èxit li arribà amb 'Un mes amb Montalbano', selecció de contes centrats en la figura del comissari Salvo Montalbano. L'estructura policíaca d'aquests relats és més aviat un pretext de l'autor per oferir, amb un lèxic molt ric en dialectalismes, un retrat viu de la societat siciliana. Més títols del cicle Montalbano són 'La forma de l'aigua', 'El gos de terracota', 'El lladre de pastissets', 'La veu del violí', 'L'excursió a Tíndari', 'Un gir decisiu', 'La paciència de l'aranya', 'Sense títol', 'La lluna de paper', 'Foguerada d'agost', 'Les ales de l'esfinx', 'La pista de sorra', 'El camp del terrissaire', 'L'edat del dubte', 'El joc de pistes' o 'El somriure d'Angèlica'.

Deu anys sense Montalbán

Enguany el guardó constitueix un homenatge a la memòria de l'escriptor Manuel Vázquez Montalbán en el desè aniversari de la seva mort i al seu cèlebre detectiu Pepe Carvalho. 'El fenomen Carvalho va contribuir enormement al ressorgiment, durant els anys setanta, de la novel·la negra europea i es va convertir en una part significativa de l'educació sentimental de diverses generacions de lectors', recorden els impulsors d'aquest guardó.

Men?ame