Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimarts  17.12.2013  14:12

Autor/s: ACN

La PAH alerta d'una segona onada de desnonaments

'Molts bancs han intentat maquillar la morositat amb refinançaments suïcides', denuncia Ada Colau

Men?ame
 

La portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), Ada Colau, ha alertat d'una segona onada d'execucions hipotecàries pels refinançaments dels préstecs signats al començament de la crisi. 'Molts bancs han intentat maquillar la morositat amb refinançaments suïcides', ha denunciat Colau, que ha explicat que les entitats financeres van abaixar les quotes mensuals, a canvi d'augmentar el deute total i el termini de pagament.

Segons Colau, la persistència de la crisi i la desocupació fan que ara molts usuaris d'hipoteques refinançades es dirigeixin a les assemblees d'afectats perquè no poden assumir un deute que és igual o superior al préstec inicial, tot i haver pagat més de 100.000 euros en alguns casos.

La portaveu de la PAH ha denunciat que la situació no es resol pas, ans s'agreuja perquè la crisi segueix avançant, s'acaben estalvis de les famílies i molts treballadors són a l'atur. A més, ha criticat que les mesures del govern espanyol per evitar això 'són més que insuficients i només serveixen perquè els bancs guanyin temps, acabin de liquidar les seves execucions i desnonaments i el seu estoc d'habitatges, però no resolen els problemes dels afectats'.

Colau ha lamentat que 'no es canvien les lleis per donar resposta a les situacions d'emergència o per evitar que això torni a passar'. La portaveu de la PAH ha advertit que es podria tornar a produir una bombolla immobiliària, ja que 'no es canvien les lleis que ens han portat aquí, sinó que es radicalitzen'. Com a exemple, ha citat la "liberalització" del mercat de lloguer amb la reducció de 5 a 3 anys de contracte, amb menys garanties pels llogaters i facilitant el desnonament per impagament del lloguer.

D'altra banda, Colau ha assenyalat que el govern espanyol no incentiva que les famílies puguin accedir als habitatges buits, tant de protecció oficial com en mans de la banca, "sinó fons d'inversió que compren els habitatges amb grans descomptes per tornar a especular amb ells". La líder de la PAH ha indicat que "a Goldman Sachs i a Blackstock els és completament igual el dret a l'habitatge i els ciutadans de l'Estat".

En aquest sentit, Colau s'ha mostrat preocupada per la "privatització" del parc d'habitatge social, que no arriba al 2% del total al conjunt de l'Estat. La portaveu de la PAH ha posat d'exemple la venda d'habitatge social a la Comunitat de Madrid i la que estudia fer la Generalitat de Catalunya. "Els fons d'inversió oferiran lloguer a curt termini i després especularan per vendre l'habitatge", ha sentenciat.

Presentació de l'estudi 'Emergència habitacional a l'estat espanyol'

Colau ha fet aquestes declaracions en una roda de premsa aquest dimarts per presentar l'informe 'Emergència habitacional a l'estat espanyol'. L'estudi denuncia que hi ha un mínim de 600.000 pisos buits en mans d'entitats financeres, d'immobiliàries i de la Sareb, mentre s'han produït més de 400.000 execucions hipotecàries i 250.000 desnonaments a Espanya des de 2008.

L'estudi recull una enquesta feta a 11.561 afectats per les hipoteques, Segons les dades, la majoria de persones en situació d'emergència habitacional tenen dificultats per pagar la llum, la calefacció i altres subministraments bàsics per a la llar, un 70% han perdut la feina i un 83% no tenen un altre habitatge on anar a viure amb la seva família. L'estudi estima que cada llar que ha patit un desnonament o una execució hipotecària afecta tres persones, a més d'altres familiars que han estat avalistes.

L'informe, elaborat per la PAH i l'Observatori dels Drets Econòmics, Socials i Culturals (DESC), recomana aturar els desnonaments per raons econòmiques i reconèixer efectivament la dació en pagament i una "segona oportunitat" per les persones sobreendeutades. Així mateix, demana a l'administració pública que obligui a la Sareb i la resta d'entitats financeres, començant per les nacionalitzades, que destinin els habitatges buits a lloguer social.

Men?ame