El Mundo i El Periódico coincideixen a rebaixar la xifra d’independentistes

  • Els sondatges que publiquen són els que indiquen nivells més baixos d'independentisme dels últims temps

VilaWeb
Redacció
15.12.2013 - 11:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’endemà del sondatge d’El Periódico, El Mundo n’ha publicat avui un altre que també indica nivells molt baixos d’independentistes. Totes dues enquestes, de fet, marquen els nivells més baixos d’independentistes dels últims dos anys, tenint en compte els diferents sondatges publicats per institucions diverses. Segons les dades del Mundo, el suport a la independència no arribaria ni al 40%. Tan sols un 43% dels votants votarien ‘sí’ a la primera pregunta de referèndum i, d’aquests, un 81,9% ho faria a favor de la independència. El Mundo distingeix entre aquells ciutadans que no responen el sondatge i aquells que decididament no anirien a votar, és a dir, que s’abstindrien. Segons aquestes dades, l’abstenció de la primera pregunta i, per tant, del referèndum, és d’un 9%, mentre que un 8,9% més no ho sap o no contesta a la primera pregunta, i un 5,2% tampoc no ho sap a la segona.

Segons El Mundo, el resultat final seria: un 39,1% en contra de ser un estat (‘no’), un 35,2% a favor de la independència (‘sí/sí’), un 5,5% a favor de l’estat i en contra de la independència (‘sí/no’); un 2,3% de ‘sí’ a la primera pregunta però no contesta la segona; un 8,9% no sap o no contesta el sondatge; i un 9% no votaria. Però com va passar ahir en el cas del sondatge del Periódico, si s’analitzen les dades en clau electoral, el resultat del referènudm seria un altre, perquè l’abstenció no es pot comptar com a vot.

El ‘sí’ a la independència obtindria un 38,6% dels vots

Fins i tot comptant els que no contesten el sondatge com a vots nuls o en blanc, el resultat a favor de la independència seria del 38,6% i no un 35,2%, perquè no es poden comptar els abstencionistes com a participació.

Un 74% dels catalans creu que Rajoy ha d’autoritzar la consulta, segons l’enquesta del Periódico

El Periódico, per la seva banda, ha publicat una segona part del sondatge d’ahir que indica que gairebé un 74% dels catalans creu que el govern espanyol hauria d’autoritzar la consulta i un percentatge similar està d’acord que se’l consulti sobre la independència. També diu que un 20% dels catalans creu que el govern espanyol hauria de prohibir la consulta. Publica, també, un gràfic que vol aclarir la polèmica sorgida ahir arran de la interpretació dels resultats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any