El govern espanyol no negociarà ni autoritzarà una consulta que ‘atempta contra els drets dels espanyols’

  • Gallardón ja amenaça: 'La consulta no es farà' · Rajoy compareixerà en conferència de premsa juntament amb Van Rompuy a la tarda

VilaWeb
ACN
12.12.2013 - 15:46

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern espanyol ha trigat molt poca estona a reaccionar a l’acord sobre la data i la pregunta de la consulta. El ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, ha estat així de contundent: ‘La consulta no es celebrarà i així ho garanteix el govern’. ‘La constitució no autoritza a cap comunitat autònoma a sotmetre a consulta o referèndum qüestions que afecten la sobirania nacional i que afecten a tots els espanyols’, ha dit. “El govern garanteix que no es produirà cap acció il·legal a Espanya” i “una consulta d’aquesta naturalesa seria contrària a la Constitució i a l’Estatut d’autonomia”, ha dit en declaracions als passadissos del Congrés. Per tant, “no es farà una consulta que pretén que una part dels espanyols no siguin capaços de decidir sobre la seva pròpia integritat”.

Segons Gallardón, “pretendre que una comunitat autònoma adopti una decisió sobre quelcom que ens pertany a tots els espanyols com és la nostra sobirania i integritat territorial és intentar furtar als espanyols la nostra capacitat de decisió”.

El ministre considera que la consulta suposaria un intent que “una part dels ciutadans no es puguin pronunciar sobre quelcom que Constitucionalment hi tenen dret” i per tant “és un intent de violentar la Constitució en contra dels drets fonamentals dels espanyols, el primer dels quals és decidir sobre la seva pròpia integritat”.

El govern espanyol adverteix que “no negociarà ni autoritzarà” cap mena de consulta a Catalunya. Fonts de l’equip de Mariano Rajoy expliquen -a l’espera de la seva compareixença d’aquesta tarda- que el president espanyol nega “taxativament” que tingui cap intenció d’actuar en aquesta direcció, tal com ell mateix ha avançat en múltiples ocasions. Les mateixes fonts reiteren que l’executiu espanyol no actuarà en ferm fins que no tingui cap element per respondre mitjançant la Llei a les pretensions del govern de la Generalitat i dels partits que han acordat la pregunta i la data.

L’equip del president espanyol prepara a hores d’ara la resposta que aquest oferirà en la seva compareixença pública a La Moncloa. Serà després de la reunió que té programada a les sis de la tarda amb el president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any