UPyD denuncia a la fiscalia el simposi ‘Espanya contra Catalunya’

  • Ciutadans i PP anuncien que faran el mateix

VilaWeb
Redacció
10.12.2013 - 18:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Unión Progreso y Democracia (UPyD) ha presentat una denúncia a la fiscalia Superior de Catalunya contra els organitzadors del simposi ‘Espanya contra Catalunyauna mirada història (1714-2014)’ (programa), que organitza el Centre d’Història Contemporània i que tindrà lloc els propers 12, 13 i 14 de desembre.

El partit considera que aquest simposi pot suposar ‘un delicte de provocació a la discriminació, a l’odi o a la violència’, que segons l’article 510 del codi penal pot ser penat amb tres anys de presó i una multa.  Segons la formació espanyolista, conferències com ‘Espanya i Catalunya, 300 anys de conflicte polític’ o ‘300 anys d’espanyolisme a Catalunya’, ho certifiquen.

Ciutadans i PP s’hi afegeixen

El portaveu de Ciutadans, Jordi Cañas, ha anunciat que el seu partit s’afegiria a la via judicial d’UPyD i que també portaria el simposi a la fiscalia. Per Cañas, el simposi ‘fa pedagogia de l’odi’ i presenta tot allò espanyol com enemic de Catalunya, cosa que considera gravíssima. Poc després de l’anunci de Ciutadans, el PP també ha dit que denunciaria el simposi perquè és ‘una clara i inequívoca incitació a l’odi’.

Jaume Sobrequés: ‘Els tres-cents anys de repressió contra Catalunya són indiscutibles i inqüestionables’

Els atacs de Ciutadans i UPyD se sumen a les amenaces que el PP ha fet al govern aquests darrers dies, assegurant que trencaria el diàleg amb el govern si el simposi es feia. El director del del Centre d’Història Contemporània, Jaume Sobrequés, per seva banda, s’ha mostrat molt tranquil assegurant que ‘tot són reaccions polítiques a un congrés científic’. En aquesta entrevista amb VilaWeb, deia que ‘la repressió d’Espanya contra Catalunya durant tres-cents anys era indiscutible i inqüestionable’ i que el congrés es limitava a estudiar-la. A més, avisava la institució que dirigeix treballa en un informe que es publicarà a mitjan any vinent, basat únicament en decrets i ordres publicats al butlletí oficial, per demostrar precisament amb dades empíriques  aquesta repressió. Sobrequés diu que l’informe encara no és acabat, perquè va des del Decret de Nova Planta fins a la llei Wert, però avança que és un document ‘demolidor’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any