Suècia acull un debat sobre el procés d’independència de Catalunya

  • El professor de Ciència Política de la UPF, Jaume López, ha defensat que una Catalunya independent hauria d'aspirar a tenir una relació amb Espanya 'com la de Suècia i Noruega'

VilaWeb
VilaWeb
ACN
09.12.2013 - 19:54

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (DIPLOCAT), juntament amb la Uppsala Association of International Affairs, ha organitzat avui una jornada per explicar el procés sobiranista que s’està vivint a Catalunya i les seves implicacions en les relacions de Catalunya amb la UE a la Universitat d’Uppsala (Suècia). En l’acte, diversos acadèmics suecs i catalans han debatut sobre la qüestió del procés català i l’encaix de nous països a la Unió Europea. Entre els ponents hi havia el professor de Ciència Política a la Universitat Pompeu Fabra, Jaume López, qui ha defensat que ‘si Catalunya és independent hauria d’aspirar a que la relació amb Espanya fos com la de Suècia i Noruega’.

López també ha destacat que ‘Catalunya s’ha guanyat com ningú el seu dret a decidir: reclamant-lo primer al carrer i després des del Parlament’ i que el país ‘no té menys dret a decidir que el Quebec o Escòcia’. Així mateix, ha afegit que ‘l’Estat espanyol no és el Canadà o el Regne Unit’ sinó que ‘presenta greus dèficits democràtics i de reconeixement de les seves nacions minoritàries’.

El secretari general del DIPLOCAT, Albert Royo, ha explicat que el procés català parteix de la societat civil i que els partits polítics l’estan intentant canalitzar a través de les institucions. Els altres ponents que han participat a la jornada han estat Roger Albinyana, secretari d’Afers Exteriors i de la Unió Europea de la Generalitat de Catalunya, Lisa Lindqvist, antiga vicepresidenta de la Uppsala Association of International Affairs i Fredrik Elisson, d’aquesta organització de relacions internacionals.  

L’acte d’aquest dilluns a la Universitat d’Uppsala s’emmarca en el cicle de conferències sobre el dret a decidir de Catalunya que el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya està duent a terme en diverses universitats europees i espanyoles. El DIPLOCAT, que ja ha passat per ciutats com París, Londres o Sevilla, més recentment, preveu desembarcar a la ciutat francesa de Tolosa el mes de gener del 2014.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any