Es publica la poesia completa de l’alguerès Rafael Caria

  • Fins ara, només s'havia publicat a Sardenya i en edició bilingüe · S'hi adjunta un disc amb poemes cantats per la soprano Eulàlia Ara

VilaWeb
Redacció
30.12.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Fou el primer membre alguerès de l’Institut d’Estudis Catalans. Autor de l’estudi ‘El català a l’Alguer: apunts per a un llibre blanc’ (pdf), va rebre la Creu de Sant Jordi. Però la seva poesia només havia estat publicada fins ara a Sardenya i en edició bilingüe (català i italià), cosa que la feia quasi impossible de trobar fora de l’Alguer. Rafael Caria és, juntament amb Antoni Canu, un dels poetes algueresos que més va escriure en la nostra llengua. I aquesta tardor, finalment, se n’ha publicat la Poesia completa (Adesiara). ‘És una manera de fer justícia’, diu l’escriptor August Bover, encarregat d’aplegar l’obra de Caria i d’elaborar una extensa introducció que repassa la vida del poeta, també com a estudiós.

‘Volia demostrar que es podia fer ciència en català i des de l’Alguer’, diu Bover, que destaca el paper fonamental que va tenir Caria a l’hora de mantenir viva la cultura catalana a Sardenya. I explica que Caria va començar a llegir apassionadament literatura catalana als anys setanta, cosa que va influir decididament tota la seva obra: ‘Les lectures que va fer d’Espriu i de Pere Quart, per exemple, es perceben també en els seus poemes.’ Bover assegura convençut que ‘llegir Caria serà una sorpresa molt agradable per als lectors catalans’.

Vint-i-tres poemes cantats per una soprano

El llibre va acompanyat també d’un disc en què la soprano Eulàlia Ara i la pianista Tània Parra canten vint-i-tres poemes de Caria, amb música de Matilde Salvador i Manuel Garcia Morante. No és la primera vegada que Ara, gran coneixedora de la cultura algueresa, canta texts d’autors d’aquesta ciutat sarda. Ja interpretà també poemes de Canu, però explica que la publicació d’aquest disc, juntament amb el llibre, significa per ella una mena de culminació d’una tasca de molts anys.

Acomiadat per haver anunciat els vols en català

Caria és conegut també perquè a final dels anys setanta, quan treballava a l’aeroport de l’Alguer, contractat per Alitalia, fou acomiadat per haver anunciat els vols en català –i en italià i en anglès– durant unes quantes setmanes. Caria va arribar a encadenar-se, amb la boca tapada amb un drap, davant les sortides de l’aeroport de l’Alguer. Al cap de pocs anys esdevingué regidor municipal, primer pel Partit Comunista Italià (PCI) i després amb Sardenya i Llibertat, partit independentista d’esquerres. Mort l’any 2008, fou un dels algueresos més il·lustres de les últimes dècades.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any