Ortega reuneix els partits per plantar cara a la centralització de Rajoy

  • El govern català acusa l'espanyol d'atacar l'autogovern de sotamà · Critica l'informe sobre l'eliminació d'organismes de la Generalitat

VilaWeb
Redacció
09.12.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern català té intenció de combatre políticament i jurídicament l’informe de l’executiu de Mariano Rajoy que proposa d’eliminar diversos organismes de la Generalitat. La setmana passada el portaveu, Francesc Homs, es referì a aquest document de set-centes pàgines i el qualificà de ‘reforma de la constitució encoberta’ i ‘atac en tota la regla a l’autogovern, fet amb nocturnitat i de sotamà’, amb l’excusa d’eliminar duplicitats. Avui a horabaixa la vice-presidenta Joana Ortega es reunirà amb els grups parlamentaris per analitzar la situació i configurar un front comú. És previst que hi assisteixin representants de tots els grups, tret del PP i Ciutadans, que ho han refusat. 

El text apunta a la supressió o reducció de qui-sap-los organismes de la Generalitat, com ara la Sindicatura de Greuges, la Sindicatura de Comptes, l’Agència Catalana de Protecció de Dades, el Tribunal de Defensa de la Competència, la Junta Consultiva de Contractació Pública, l’Òrgan de Resolució de Recursos Contractuals, l’Agència d’Avaluació de la Qualitat Universitària, l’Institut Català d’Energia, el Servei Meteorològic, el Centre d’Estudis d’Opinió i l’Institut Cartogràfic de Catalunya.

Alguns altres esdevindrien inoperants perquè se n’eliminaria la capacitat d’actuació. És el cas de la gestió de beques o la centralització de les centrals de compres. 

El govern retreu a l’executiu espanyol la ‘manca d’honestedat i de transparència’, perquè vol suprimir d’amagat organismes de la Generalitat amb l’excusa d’uns suposats ‘guanys d’eficiència’. Així mateix, recorda que alguns d’aquests ens són prevists a l’Estatut, i que per tant, caldria reformar-lo.

Tots els partits llevat del PP i Ciutadans ja es van manifestar disposats a reunir-se amb el govern per fer un front comú.  

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any