Exposicions, debats i una manifestació amb motiu dels 81 any de les Normes de Castelló

  • Els actes comencen avui i s'allargaran fins al dia 21

VilaWeb
Redacció
09.12.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una exposició sobre l’ensenyament de la llengua i una conferència del sociolingüista Vicent Pitarch inauguren els actes commemoratius dels vuitanta-un any de les Normes de Castelló. Les normes foren aprovades el 1932 a Castelló de la Plana i consolidaven el reconeixement de la unitat de la llengua. Organitzats per la plataforma Castelló per la Llengua, els actes duraran fins el dissabte 21 de desembre, quan es farà una manifestació en defensa de l’escola pública valenciana. 

L’exposició ‘Ensenyar valencià en temps difícils. Carles Salvador i Enric Matalí’ se centra en els cursos de català per correspondència que l’entitat Lo Rat Penat va fer durant el franquisme. Demà, el periodista i escriptor Xavier Aliaga serà l’encarregat de conduir un col·loqui sobre literatura i mitjans de comunicació.  

Dimecres el sociolingüista Vicent Pitarch parlarà sobre ‘Les Normes de Castelló en el centenari de les Normes Ortogràfiques del IEC’. Divendres el Casal Popular de Castelló acollirà la presentació de la plataforma Som Països Catalans, amb un col·loqui sobre la situació de la llengua al país. 

També s’han organitzat taules rodones sobre les agressions lingüístiques i les respostes de la societat civil. El dilluns dia 16 n’hi haurà una amb la participació de Miquel-Àngel Essomba, professor de pedagogia de la UAB i ex-portaveu de Som Escola; Natxo Sorolla, sociòleg i tècnic de la Xarxa CRUSCAT-IEC; i Iñaki Aicart, mestre i portaveu de l’Assemblea de Docents de les Illes. El dimecres dia 18 n’hi haurà una altra amb Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana; Alfons Esteve, d’ACPV; Vicent Maurí, portaveu de l’STEPV; i un membre del comitè d’empresa de RTVV. 

El divendres 20 Miquel Gil i Pep Gimeno, ‘Botifarra’, oferiran un concert al paranimf de la Universitat Jaume I, on presentaran l’espectacle ‘Nus’ amb què repassen la música tradicional valenciana. 

Els actes culminaran el dissabte 21 amb una manifestació a Castelló de la Plana, que sortirà de la plaça de la Independència a les sis del vespre, amb el lema ‘Per una escola valenciana, pública i de qualitat’.  

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any