Junqueras, sobre la pregunta: ‘Ni estat propi ni estat federal, estat independent’

  • El president d'Esquerra insisteix que la majoria de la ciutadania vol respondre sobre la independència · En un article a El Punt Avui diu que ha arribat 'l'hora de concretar'

VilaWeb
Redacció
08.12.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha tornat a defensar que la pregunta de la consulta ha de ser sobre la independència. Per Junqueras aquesta seria una pregunta ‘normal’, com la que ha fet els països que han precedit Catalunya en el procés sobiranista i refusa que es pregunti per un futur ‘estat propi’ o un ‘estat federal o confederal’. Ho deia ahir en una conferència i avui en un article a El Punt Avui, on afirma que hi ha ‘una resistència partidista a formular la pregunta que la majoria espera’. 

Junqueras: ‘És l’hora de concretar’

En un article publicat aquest diumenge a El Punt Avui, Oriol Junqueras diu que som ‘en el compte enrere’ i que ‘ha arribat l’hora de concretar la pregunta’. Defensa que en la consulta hom ha de poder ‘respondre sense embuts –amb un sí o un no– si opta per la dependència o per la independència’ i recorda que el Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) va recomanar una pregunta ‘directa sobre el vot favorable o no que Catalunya esdevingui un estat independent’. 

Junqueras considera que hi ha ‘una resistència partidista a formular la pregunta que la majoria espera’ i es demana ‘si el preu del ‘consens’ que es volen cobrar alguns és vetar una pregunta clara’. 

Diu que ERC està disposada a cercar el màxim consens possible però que el preu a pagar no pot ser mai ‘un frau a la ciutadania’, i avisa: ‘Seria un error no aconseguir una majoria parlamentària a favor de la pregunta. Però també ho seria formular una pregunta sense ànima, que no fos clara, que confongués a la ciutadania o a una interpretació a conveniència del resultat.’ Per això recorda que ‘els ciutadans han de ser conscients de la seva força i exigir una pregunta clara’. 

La majoria vol respondre sobre la independència

En la conferència a Amposta, sota el títol ‘Caminant cap a la independència’, Junqueras va insistir que el 84% dels catalans que volien el referèndum esperaven votar a favor o en contra de la independència i que en cap cas havien demanat una pregunta sobre l’estat propi o l’estat federal. Junqueras va ironitzar sobre el perill que existia que finalment la pregunta s’acabés assemblant a un gag d’un programa de sàtira política. ‘El món ens ha d’entendre. Si vols preguntar sobre la independència, has de preguntar sobre la independència.’ També va recordar que tant el Consell Assessor per a la Transició Nacional com l’ANC han proposat que la pregunta sigui sobre un estat independent. 

El dirigent republicà va recordar que les reclamacions que la ciutadania havia manifestat en les dues últimes Diades havien estat en favor de la independència de Catalunya i va reptar els qui defensen un estat federal o confederal a demostrar, amb manifestacions públiques, quin és el suport que tindrien aquestes propostes. ‘No pot ser que la majoria política no reflecteixi allò que la majoria social que els ha votat demana’, va insistir.

Per això considera que no hi ha pregunta més inclusiva que preguntar el que vol votar la gent. ‘Com pot ser que votar sobre l’estat propi sigui més inclusiu que votar sobre l’estat independent, si resulta que ningú no vol votar sobre l’estat propi i tothom vol votar sobre l’estat independent?’, va demanar. 

El suport de la comunitat internacional

Per Junqueras, un cop Catalunya faci un gest clar per a organitzar la consulta i quedi clar que les reivindicacions del poble català són serioses, la comunitat internacional haurà de pendre una posició, o bé a favor ‘dels que volen votar’, o bé a favor dels que ‘no volen votar ni volen deixar que ningú voti’. Juqnueras va advertir que la negativa de l’estat espanyol contra la consulta posaria la comunitat internacional ‘en una situació incòmoda’ perquè tard o d’hora haurà de posicionar-se i donar suport a una de les dues parts. 

Informació relacionada: 

ERC avisa que una manca d’acord sobre la pregunta posaria en perill el suport al pressupost

Empar Moliner, Juanjo Puigcorbé, Santiago Vidal, Màrius Serra: ‘Votar és la via’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any