Rajoy ja té a punt la resposta legal al referèndum

  • Diu que no la revelarà fins que no s'anunciï la data, la pregunta i la via per fer-la

VilaWeb
ACN
07.12.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, no revelarà la seva resposta per aturar la consulta sobiranista fins que no es concreti la fórmula amb què el govern i els partits catalans favorables al dret de decidir la pretenen celebrar. Així ho va apuntar ahir en una conversa informal amb periodistes a l’acte institucional de l’aniversari de la constitució espanyola. Rajoy diu que ‘farà coses i prendrà decisions quan hi hagin fets i coses en ferm’, i no abans. Diu que es pot estar ‘molt tranquil’ respecte a la consulta i confia que finalment s’acabarà imposant ‘el sentit comú’.

La Moncloa ja té articulades les vies legals per donar resposta a qualsevol iniciativa que provingui de Catalunya per fer possible la consulta legal, però no es precipitarà ni les donarà a conèixer fins que els partits catalans facin la seva primera aposta en aquesta direcció. La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha explicat també en conversa amb els periodistes que l’executiu “només contestarà el que es faci”. “Res de pronòstics”, ha dit.

La Moncloa espera a veure quina via s’utilitza. Sobre la taula la possibilitat que els partits catalans facin realitat la demanda de transferència de la competència per fer referèndums a través de l’article 150.2 de la Constitució, però també qualsevol apel·lació a la Llei de consultes o les propostes al Congrés dels Diputats. El format de la resposta des del govern espanyol, ha apuntat la vicepresidenta, dependrà de la via que escullin les forces catalanes.

El president espanyol ha recordat que, de moment, no hi ha hagut cap pas ni proposta definitiva i ha assegurat que malgrat que parla amb molts actors en aquest procés sobre el paper només sap el que s’anuncia i es fa des de Catalunya. “He de veure quins fets es produeixen i a partir d’aquí prendré les meves decisions”, ha dit., perquè mentre només hi hagi “anuncis i paraules”, “no farà res”.

Respecte al resultat final del procés a Catalunya, i davant la imminència de l’anunci de la pregunta i la data de la consulta, Rajoy ha afirmat que cal estar “molt tranquil”. El president espanyol assegura que la sobirania “no es trencarà” en cap cas i sigui quina sigui la situació, i confia que finalment a Catalunya s’acabarà imposant “el sentit comú”.

La reforma de la constitució

D’una altra banda, Rajoy ha dit que la constitució espanyola es pot reformar, però que per a fer-ho caldrà ‘un consens semblant al del 1978 i que hi hagi uns objectius clars’. Rajoy ha precisat que la reforma hauria de ser ‘per a unir més espanyols’. Després ha parlat el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, que ha demanat a Rajoy que miri si hi ha consens per a fer la reforma de la constitució. ‘No es pot dir que no hi ha consens si ni tan sols s’ha intentat parlar sobre la reforma’, ha dit Rubalcaba.

Rubalcaba ha emplaçat Rajoy a deixar de banda la seva apel·lació a la manca de consens per tancar les portes a la reforma i liderar un procés per analitzar amb la resta de grups si hi ha o no aquest consens. “Per saber si hi ha consens cal seure”, ha dit abans de recordar que en aquests moments “hi ha prou suports i raonaments” per buscar aquest consens.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any