Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Divendres  06.12.2013  17:31

L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català, reconegut per la UNESCO

El Comité Intergovernamental per la Perservació del Patrimoni Cultural Immaterial ha reconegut l’ENS com a entitat acreditada

Men?ame
 

El Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial, reunit del 2 al 7 de desembre a Bakú (Azerbaidjan), ha aprovat d'incloure a l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català (ENS) com a entitat acreditada per a la salvaguarda del patrimoni cultural immaterial. Fundat el 2005, l’ENS agrupa una trentena de les federacions més representatives de la cultura popular i l’associacionisme cultural català, amb centenars d’entitats i milers de persones arreu del territori.

Aquest reconeixement significa que l’ENS actua amb competència provada en el terreny del patrimoni cultural per la qual cosa, amb aquesta acreditació, l’organització podrà assessorar al Comitè Intergovernamental a l’hora d’avaluar propostes per a formar part de la llista del patrimoni cultural immaterial que requereix mesures urgents de salvaguarda i del registre de programes, projectes i activitats de salvaguarda del patrimoni cultural immaterial.

Com a entitat acreditada, l’ENS es compromet igualment a desenvolupar les accions necessàries per a la salvaguarda, respecte i sensibilització pel patrimoni cultural immaterial català. Des d’aquesta orientació, una de les primeres propostes que impulsarà serà coordinar-se amb la Direcció General de Cultura Popular, Assciacionisme i Acció Culturals per concretar metodologies d’acord amb els criteris de la UNESCO per a una posterior elaboració d’un inventari dels elements que conformen el patrimoni cultural immaterial de Catalunya, per garantir la seva pervivència.

L’objectiu de l’entitat és generar espais de debat, de reflexió comuna i d’intercanvi d’experiències per potenciar el món associatiu cultural, i constituir un espai de relació amb les institucions públiques i privades per tal de que tingui cada vegada una major consideració i incidència en la societat catalana.

En el marc de la trobada del Comité Intergovernamental, el president de l’ENS ha destacat: 'Es tracta d’un reconeixement internacional al moviment associatiu cultural de Catalunya i per tant tots els col·lectius de la nostra cultura popular se n’han de sentir dipositàris i protagonistes”, i afegeix: “la trascendència social de la manera de fer i forma de ser de les nostres activitats culturals, que també –i això és molt important- vinculen la sensibilitat per la cohesió social, ens situen a prendre consciència de la importància d’aquest reconeixement en el sentit de que cal seguir treballant amb més força que mai”.