Mas vol una pregunta que inclogui els que volen continuar a Espanya

  • Està convençut que l'acord serà una realitat abans que acabi l'any, però ha avisat que 'no serà perfecte'

VilaWeb
ACN
06.12.2013 - 09:20

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, està convençut que abans que acabi l’any es consensuarà la pregunta de la consulta. Ha advertit, però, a totes els partits que la negocien que no siguin ‘miops’ ni ‘egoistes’ i se n’adonin que no és el moment de trencar el consens entorn del dret a decidir. Per això, el president ha reclamat que la pregunta inclogui tots els que volen “un canvi rotund” en les relacions amb l’estat: ‘Hi haurà gent que voldrà un estat com Àustria i Dinamarca i uns altres que voldran construir un estat en associació amb Espanya’.

Mas ha reflexionat sobre aquesta qüestió durant la presentació a l’Ateneu Barcelonès del llibre de converses del qual es protagonista.

“Hi ha gent que està totalment d’acord en superar l’etapa autonòmica, però que pensa que una vegada que Catalunya hagi fet un gran acte de sobirania hauria de fer un acte d’associació amb l’estat espanyol. A aquesta gent no l’hem de perdre. Seríem molt egoistes o miops políticament si els perdéssim pel camí”, ha afirmat el president de la Generalitat. “Jo confio que en el moment de la veritat tots els líders que defensen el dret a decidir posaran l’interès comú per sobre de qualsevol altre interès.

El debat sobre la pregunta de la consulta ha centrat bona part de la presentació del llibre a l’Ateneu Barcelonès. Mas no ha volgut dir quina és la proposta del Govern i ha avançat que no ho farà fins que se signi l’acord entre les forces parlamentàries que defensen la consulta (‘almenys CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP’). El paper del president en aquestes negociacions és, segons ell mateix, el de ‘soldador’. ‘En els propers dies he d’intentar ser el que solda aquest consens’, ha destacat.

Mas s’ha mostrat convençut que l’acord serà una realitat abans que acabi l’any, però ha avisat que no serà “perfecte”. Serà un “bon acord” en el que tothom haurà de cedir per no deixar fora del procés a les diferents sensibilitats que engloben l’ampli consens polític i social en favor del dret a decidir. “Això no hauria de trencar el consens en aquests moments. Perquè per aconseguir-ho tot ho trencaríem tot”, ha advertit.

Tot i el convenciment que l’acord arribarà -ell en persona l’anunciarà públicament-, Mas ha assenyalat quines serien les conseqüències de la manca d’acord per a Catalunya. ‘Les conseqüències ens les va anunciar José María Aznar fa un any: antes se romperá Catalunya que España’, ha recordat. ‘Nosaltres hem de demostrar que el nostre país no es trencarà sinó que en sortirà més unit’, ha subratllat.

Servir Catalunya. Artur Mas. L’home, el polític, el pensador

Les reflexions al voltant de la consulta han ocupat bona part de la presentació del llibre ‘Servir Catalunya. Artur Mas. L’home, el polític, el pensador’, publicat per l’editorial Ara Llibres i escrit per Teresa Pous.

Mas ha explicat que, en el moment històric que viu Catalunya, ha sabut trobar la “fortalesa” necessària per tirar endavant malgrat els durs cops familiars que ha patit en els darrers anys, en especial la mort de la seva germana i del seu pare. “He de tenir aquesta fortalesa sí o sí. No m’ho plantejo d’una altra manera perquè, si no, el que hauria de fer honestament seria plegar”, ha reflexionat.

Més enllà de l’àmbit estrictament personal, Mas també ha patit contundents atacs polítics. “Com va dir aquell periodista esportiu, volen acabar amb mi per lo civil o per lo criminal”, ha deixat anar. “El volum de la nostra aposta és tan gran que els altres no juguen a un joc convencional”, ha afegit. Segons ell, “malauradament aquestes són les regles del joc” i, per tant, cal assumir que alguns continuaran practicant el “joc brut” en el futur per acabar amb el procés que democràticament vol tirar endavant Catalunya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any