ERC, ICV i la CUP pressionen el govern perquè acceleri el pacte sobre la pregunta

  • Diuen que l'acord és madur i no veuen cap motiu per a esperar a final d'any

VilaWeb
ACN
04.12.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ni ERC ni Iniciativa ni la CUP no troben que calgui esperar a final d’any per a concretar la data i la pregunta de la consulta. Tot i el pronòstic del portaveu del govern, els portaveus parlamentaris d’aquestes tres formacions consideren que les posicions són prou madures i, doncs, les converses no s’han pas d’allargar fins al termini de què disposen per a presentar públicament l’acord. ‘No hi ha cap problema perquè s’escurci aquest termini’, van assegurar unànimement ahir des del faristol del parlament. PP i Ciutadans, les formacions que s’oposen obertament a la consulta, van dir que els partits que l’havien d’acordar feien ‘el ridícul en unes negociacions inacabables’.

El portaveu adjunt del grup parlamentari d’Esquerra, Oriol Amorós, va explicar que la posició del seu partit era prou sabuda i que tothom entenia que ells rai no tenien pas dubtes entorn de la pregunta de la consulta. ‘Li asseguro que Esquerra no en necessita més, de temps. Si el tema de debat és la independència, s’ha de preguntar a la ciutadania per la independència’, va dir. Amorós va remarcar, a més, que allò que es negociava era ‘una frase’ i, per tant, no caldria exhaurir els terminis fixats pel parlament.

La portaveu d’ICV-EUiA al parlament, Dolors Camats, va dir que la prioritat del seu grup era arribar a un acord com més aviat millor, si podia ser abans de Nadal. De fet, va recordar que ja haurien volgut pactar la via en el ple d’aquesta setmana, però que Esquerra ho havia ajornat.

La CUP desaprova que el govern endarrereixi l’anunci de data i pregunta de la consulta més enllà de mitjan desembre. ‘No sabem per què i no ens agrada gens’, va dir el portaveu parlamentari, Quim Arrufat. La CUP lamenta que ‘es barregin amb la consulta negociacions paral·leles entre CiU i ERC’, com el pressupost, les eleccions europees o l’entrada al govern.

El PSC refusa que la negociació de la pregunta es barregi amb el pressupost

El PSC diu que l’acord sobre la consulta no pot fer perillar el suport parlamentari al pressupost. ‘Esperem que Esquerra compleixi, sigui quin sigui el resultat de l’acord en la consulta, a l’hora donar suport als comptes’, va dir el portaveu parlamentari socialista, Maurici Lucena. A més, va criticar que Iniciativa participés en l’escenificació del debat de la consulta, que, a parer seu, eclipsarà el debat pressupostari. Així mateix, va reiterar que, sigui com sigui, ‘sense un acord previ entre governs, allò que es decideixi unilateralment sobre la consulta no durà a bon port, serà una nova edició del pla Ibarretxe’.

PP i Ciutadans creuen que els partits fan el ridícul

‘Fa temps que fan el ridícul’, va dir el portaveu de Ciutadans, Jordi Cañas, que va emplaçar el govern a deixar de banda les converses sobre la data i la pregunta ‘per començar a governar’. ‘Esperem que d’una vegada decideixin de resoldre el serial i explicar als ciutadans la data i la pregunta d’aquesta consulta que no es farà mai’, va sentenciar. Cañas anà encara més enllà i va dir que si, una vegada superat ‘el capítol de la consulta’, l’executiu continuava sense canviar de prioritats només quedava una solució: la dimissió de tot el govern.

Pel portaveu del PP, Enric Millo, el ridícul no el faria Catalunya ni el parlament, com havia apuntat Homs després del consell executiu, sinó que el farien tots els partits independentistes. ‘El ridícul el farà el govern i tots els que s’han sumat a aquesta aventura inviable’, va reblar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any