Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimecres  04.12.2013  06:00

El manifest 'Catalunya, nació de pau' continua recollint adhesions

El document recull arguments perquè el futur estat català abordi els conflictes des d'una perspectiva no militar

Men?ame
 

Amb la perspectiva que Catalunya esdevingui un nou estat, un seguit de personalitats vinculades a entitats pacifistes promouen el manifest 'Catalunya, nació de pau', elaborat després d'un seminari sobre la seguretat i la defensa dels estats al segle XXI. El document vol contribuir a aquest debat i donar arguments al futur estat català perquè abordi els conflictes des d'una perspectiva no militar i no tingui en la defensa armada un pilar de la seguretat. 

Entre els primers signants del manifest hi ha Pius Alibek, filòleg i restaurador; Salvador Cardús, sociòleg, periodista i escriptor; Pep Cruanyes, advocat i historiador; August Gil Matamala, membre de la comissió de defensa del Col·legi d'Advocats; Rita Marzoa, periodista; Arcadi Oliveres, president de Justícia i Pau; Magda Oranich, advocada; Carles Riera, president del CIEMEN; Joan Rigol, ex-president del Parlament de Catalunya; Maria Mercè Roca, escriptora; Blanca Serra, presidenta de la Xarxa d'Entitats Cíviques i Culturals dels Països Catalans; Josep-Maria Terricabras, membre de la junta de l'ICIP; i Santiago Vidal, magistrat.

El document defensa diverses tesis: que la majoria de perills i amenaces a la seguretat no es poden resoldre amb un exèrcit; que per respondre a aquests perills i amenaces hi ha mesures de diversos àmbits; que hi ha amenaces que més que de violència directa són de violència estructural i cultural; que la creació d'un nou estat és una oportunitat per a innovar en defensa i seguretat; que per fer un país més segur cal generar conjuntament respostes adequades, com ara un sistema de protecció i defensa civils; que Catalunya ha desenvolupat una cultura política en favor de la pau i el moviment pacifista és un actiu important del país; que Catalunya també ha desenvolupat un marc legal per promoure la pau i les organitzacions socials participen activament en el moviment internacional per la pau. Finalment, defensen la necessitat i la capacitat de generar un nou sistema de protecció i seguretat, sense exèrcit, més efectiu i democràtic, en el marc d'un nou estat.

Ara el manifest és obert perquè tothom qui ho vulgui s'hi adhereixi.