Escòcia negocia des de l’estiu la incorporació a l’OTAN en cas d’independència

  • L'OTAN diu que Catalunya i Escòcia necessitarien l'aprovació de tots els aliats per a entrar-hi

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
03.12.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Si Catalunya o Escòcia s’independitzessin necessitarien la unanimitat de tots els aliats per a entrar a l’OTAN. Ho va recordar ahir la portaveu de l’organització, Oana Lungescu, responent preguntes dels periodistes. Va recordar que ara per ara ‘és una qüestió hipotètica’ i va dir: ‘L’adhesió de qualsevol nou membre necessitaria l’aprovació de tots els aliats. […] En general, perquè cap nació s’incorpori a l’Aliança ha d’obtenir el consens de tots els aliats de l’OTAN.’ Però el fet és que Escòcia ja negocia des de l’estiu la incorporació a l’Aliança Atlàntica en cas d’independència.

Fins ara els sobiranistes escocesos eren contraris a l’OTAN, especialment perquè no volien armes nuclears. Però ara diuen que, després d’haver-ne parlat amb dirigents polítics i militars de Noruega, Dinamarca i Islàndia (estats bàsics en l’estratègia independentista escocesa), seria una garantia per a aquests països que Escòcia fos membre de l’OTAN.

El govern de Salmond es va reunir a l’estiu amb representants de l’OTAN a Brussel·les per tractar de com incorporar-hi Escòcia en cas d’independència. Segons fonts de l’OTAN citades per la BBC, Escòcia va defensar aquesta integració amb un argument molt clar: que essent en aquests moments part del Regne Unit, estat que ja forma part de l’organisme internacional, no caldria fer una petició d’adhesió formal i des de zero per a incorporar-s’hi.

L’únic escull que hi havia, segons aquesta informació, era el compromís de l’SNP d’il·legalitzar la fabricació d’armes nuclears que actualment fa el Regne Unit en territori escocès. Però l’octubre del 2012, al congrés nacional l’SNP, es va aprovar de defensar la incorporació d’Escòcia a l’OTAN quan esdevingués un nou estat independent. El debat i la votació van ser intensos i la resolució va reeixir per 426 vots a favor i 332 contra.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any