CDC i ERC, camins separats a Europa?

  • Terricabras veu 'pràcticament impossible' la coalició catalana a les europees · CDC encara la considera possible

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
03.12.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Declaració de Novembre de l’ANC –anunciada el 23 del mes passat– exigeix unitat entre els partits favorables al dret de decidir i proposa que es faci visible amb ‘una candidatura d’ampli espectre sociopolític’ en les eleccions europees del 25 de maig, ‘que pugui tenir el suport del màxim nombre de forces polítiques i de moviments populars’. Però els dos principals partits sobiranistes, CDC i ERC, no semblen disposats a posar-se d’acord per fer camí plegats a la UE. Els republicans van presentar dissabte el candidat, el filòsof Josep-Maria Terricabras, que ahir va dir que veia ‘pràcticament impossible’ que es fes una coalició catalana com la que demana l’ANC. En canvi, Josep Rull i Lluís Coromines, de CDC, encara no en desisteixen i diuen continuaran insistint ‘per no deixar perdre l’oportunitat d’expressar a les urnes que Catalunya vol un estat’.

Terricabras serà proclamat oficialment cap de llista d’ERC a les europees abans de quinze dies, però ahir ja va explicar els motius que l’havien portat a assumir aquest desafiament. ‘El moment és absolutament excepcional’, va dir en una conferència de premsa acompanyat de la secretària general d’ERC, Marta Rovira.

Terricabras fa ‘una passa endavant’ que li agradaria que tothom fes en un situació com l’actual. Per encarar el procés cap a la independència, preferiria una gran coalició catalana a les europees, per bé que la veu ‘pràcticament impossible pels interessos partidistes d’algunes formacions’.

‘No crec que els grups es vulguin posar d’acord, perquè la qüestió ideològica i partidista encara té molt de pes, tot i que en aquests moments no n’hauria de tenir tant per a Europa’, va lamentar. Segons ell, la ‘qüestió nacional’ hauria de ser preeminent en les eleccions europees de l’any que ve. Això no vol dir que les consideri pas com un assaig per a la consulta i menys encara tenint en compte que, generalment, en aquestes eleccions hi vota poca gent.

Terricabras assumirà com a pròpia qualsevol coalició que acabi tancant la direcció d’ERC, bé amb partits catalans, bé amb bascs o gallecs. Ni tan sols desestima que Esquerra es presenti a les europees tota sola. Tot dependrà dels càlculs electorals. De fet, va apuntar que una gran coalició unitària potser no aportaria tants eurodiputats com si ICV-EUiA, ERC, CiU i la CUP es presentessin bo i sols.

D’una altra banda, ahir va explicar per què ara fa un any no va poder acceptar la invitació d’encapçalar la llista d’ERC per Girona a les eleccions catalanes: arran del greu accident de cotxe que havia tingut el 2011, les seves condicions físiques no eren adequades per a assumir-lo. Tot i això, va implicar-se en el projecte i tancà simbòlicament la llista per la circumscripció gironina. Un any després, havent estat sotmès a cinc operacions quirúrgiques però recuperat físicament, ha pres la decisió: ‘Vaig pensar que havia de dir que sí. Hi ha moments que has de fer un pas endavant. Almenys no tindré la mala consciència de pensar que no he fet res quan m’ho demanaven.’

CDC encara ho veu possible

El vice-secretari general de CDC, Lluís Corominas, encara veu possible una candidatura conjunta amb ERC. ‘Està molt bé que tots cridem els onzes de setembre, però ara els ciutadans demanen consens polític’, va dir. Per ell, que els republicans hagin presentat Terricabras com a candidat ‘no entra en contradicció’ amb la proposta de CDC, una proposta que assegura que defensaran fins a l’últim moment.

Després d’elogiar la figura de Ramon Tremosa, Corominas va indicar que CDC preferia parlar amb la resta de membres d’aquesta plataforma unitària abans de posar noms sobre la taula, a diferència d’allò que de moment ha fet ERC.

Els convergents tampoc no volen parlar d’aliats fora de Catalunya, perquè aquesta candidatura hauria de ser de país, tot i que remarquen que el seu soci tradicional és el PNB. Els republicans, en canvi, semblen més a prop de Bildu. Malgrat tot, Corominas reitera que continuaran negociant amb ERC aquests dies, coincidint també amb el diàleg per fixar data i pregunta de la consulta: ‘Mentre tinguem la porta oberta, intentarem arribar a un acord.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any