Terricabras veu ‘pràcticament impossible’ la coalició catalana a les europees

  • El filòsof ha explicat els motius que l'han portat a fer 'una passa endavant'

VilaWeb
ACN
02.12.2013 - 14:52

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En quinze dies serà proclamat oficialment cap de llista d’ERC a les europees, però avui el filòsof i catedràtic de la Universitat de Girona, Josep Maria Terricabras, ha explicat els motius que l’han portat a assumir aquest repte. ‘El moment és absolutament excepcional’, ha indicat en una conferència de premsa que ha fet acompanyat de la secretària general d’ERC, Marta Rovira. 

Terricabras fa ‘una passa endavant’ que li agradaria que tothom fes en un situació com l’actual. Per encarar l’imparable procés cap a la independència, preferiria una gran coalició catalana a les europees, que ell mateix veu ‘pràcticament impossible pels interessos partidistes d’algunes formacions’.

‘No crec que els grups es vulguin posar d’acord, perquè la qüestió ideològica i partidista encara és un pes molt important, tot i que en aquests moments no ho hauria de ser tant per Europa’, ha lamentat Terricabras. Segons ell, la ‘qüestió nacional’ hauria de ser preeminent en les eleccions europees de l’any que ve, tot i que ha descartat que es tractin de cap assaig per a la consulta i més tenint en compte la tradicional baixa participació que tenen aquest tipus d’eleccions.

En tot cas, Terricabras assumirà com a pròpia qualsevol coalició que acabi tancant la direcció d’ERC, ja sigui amb partits catalans, bascos o gallecs i, fins i tot, no veu descartable que els republicans poguessin presentar-se a les europees en solitari. Tot dependrà dels càlculs electorals que es puguin fer. De fet, ha apuntat que una gran coalició unitària potser no aportaria tants eurodiputats com si ICV-EUiA, ERC, CiU i la CUP es presentessin en solitari.

A diferència de les passades eleccions al Parlament, Terricabras ha donat el ‘sí’ a ERC per liderar la llista de les europees pel moment ‘absolutament excepcional’ que viu el país. Ara fa un any, el greu accident de cotxe que va patir el 2011 no li permetia gaudir d’unes condicions físiques acceptables per assumir un repte com aquell (liderar la llista d’ERC per Girona). Tot i això, va implicar-se en el projecte dels republicans tancant simbòlicament la llista per la circumscripció gironina. Un any després, recuperat físicament tot i les cinc operacions quirúrgiques a què s’ha sotmès, ha pres la decisió: ‘vaig pensar que havia de dir que sí. Hi ha moments en que has de fer un pas endavant. Almenys no tindré la mala consciència de pensar que no he fet res quan se’m demanava’.

El filòsof gironí s’ha declarat un europeista amb ganes de canviar el funcionament de la UE. Si és escollit per representar ERC al Parlament Europeu es marcarà una doble missió: apropar el procés sobiranista català a la UE i lluitar perquè les institucions europees tinguin més pes en detriment del poder dels estats.

Durant la roda de premsa d’aquest dilluns, Terricabras també ha parlat de les opinions que apunten cap a una expulsió de Catalunya de la UE en cas d’independència. Afirmacions ‘ridícules’ segons ell. Precisament ha fet servir un símil d’actualitat política. Mentre a Ucraïna la UE vol ampliar mercats i aconseguir un acord de col·laboració i li diu ‘veniu, veniu, veniu’, seria ‘còmic’ i ‘ridícul’ que li digués a Catalunya ‘marxeu, marxeu, marxeu’.

El ‘silenci’ dels estats europeus és, en aquest sentit, ‘la millor notícia del món’ per al procés català. Fins ara només han donat l’opinió alguns representants de la Comissió Europea, ‘precisament els que no pinten res’, però, en canvi, els representants dels estats que hauran de decidir si accepten Catalunya com un nou soci comunitari s’han mantingut en silenci. ‘Que França, Alemanya, Itàlia, Anglaterra callin em sembla la millor notícia del món, perquè esperen que els catalans parlin’, ha destacat.

La candidatura de Terricabras ve avalada per la unanimitat de l’executiva d’ERC, fet que li permet haver obtingut ja l’aval necessari per ser precandidat a les eleccions europees. Un cop designat per la direcció s’obre un període de 15 dies en què els militants d’ERC tenen l’opció de presentar els avals necessaris en cas que vulguin disputar el lloc de cap de llista a Terricabras. Un fet improbable que forçaria la convocatòria d’unes primàries.

CDC encara ho veu possible

En canvi, el vice-secretari general de CDC, Lluís Corominas, encara veu possible una candidatura conjunta amb ERC, tot i que els republicans ja hagin anunciat Terricabras com a candidat. ‘Les informacions d’aquest cap de setmana no entren en contradicció amb el que plantegem’, ha dit Corominas. CDC no llença la tovallola i continuarà insistint perquè considera que no s’ha de deixar perdre cap oportunitat per expressar a les urnes que Catalunya vol un estat. ‘Està molt bé que tots cridem els onzes de setembre, però ara els ciutadans demanen consens polítics’, ha defensat el dirigent de CDC.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any