El referèndum es podria preparar tècnicament en tres mesos

  • En parlem amb un dels responsables de l'empresa Scytl, especialitzada en vot electrònic

VilaWeb
Redacció
29.11.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La vice-presidenta del govern, Joana Ortega, va dir a començament de mes que la consulta no es podria fer abans de l’octubre del 2014 per qüestions logístiques. Però un procés electoral com aquest es podria arribar a organitzar en tan sols tres mesos. Si més no, aquest és el temps que ha necessitat per preparar el sistema de vot en les eleccions d’Hondures l’empresa catalana Scytl, la principal proveïdora de tecnologia d’eleccions segura i l’empresa amb més possibilitats d’organitzar el sistema de vot electrònic del referèndum català.

Ramon Barriga, cap financer de Scytl, n’ha parlat amb Vicent Partal a ‘L’Internauta’ d’avui: ‘A les eleccions de diumenge passat a Hondures vam organitzar el sistema en un temps rècord de tres mesos. Depèn de la infrastructura que tingui el país, dels mitjans tècnics que s’hi posin i de si la llei electoral ho permet. Al nostre país la complexitat no està en la infrastructura tècnica, que la tenim, sinó en la llei electoral. Ara es revisa la llei de consultes, i veurem què passa.’ Aquesta llei, que es podria aprovar a començament de l’any que ve, podria recollir l’opció del vot electrònic.

De fet, el govern català valora si fer durar la consulta tota una setmana: el cap de setmana el vot seria presencial, mentre que la resta de dies els ciutadans podrien emetre votar a través d’internet.

Això fóra un avantatge per a tots els catalans que viuen a l’estranger, que en les eleccions del 25-N es van trobar amb molts entrebancs per a votar. Ara podrien exercir el dret de vot amb rapidesa i seguretat, mitjançant l’obtenció d’un certificat digital i d’una paraula clau.

El govern ‘no hi escatimarà recursos’, segons Ortega

Joana Ortega va garantir ahir que la Generalitat no escatimaria recursos perquè la consulta tingués la màxima participació i es fes ‘amb rigor, transparència i seguretat, perquè ningú no pugui qüestionar-ne mai el resultat’. Ho va dir en la presentació del pressupost del seu departament que va fer al parlament.

El govern ha reforçat l’àrea de processos electorals i consultes populars i preveu una partida de cinc milions per a la consulta, una partida que segons Ortega és ampliable ‘fins on sigui necessari’ per tal de garantir que el procés es faci amb rigor. Tanmateix, també va dir que aquesta quantitat ara com ara és incerta perquè depèn del grau de col·laboració de l’estat espanyol. El govern calcula que el cost de la consulta vorejaria els 15 milions d’euros.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any