El PP imposa definitivament la llei Wert

  • L'oposició adverteix el ministre d'Educació espanyol que derogarà la LOMCE tan bon punt canviïn les majories

VilaWeb
ACN
28.11.2013 - 17:04

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El congrés espanyol ha aprovat definitivament la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat de l’Ensenyament (LOMCE) només amb els vots del PP (182) i l’abstenció d’UPN. La resta de formacions (143 vots) han votat en contra de la Llei i han advertit -excepte UPyD- que la derogaran tan bon punt canviïn les majories parlamentàries i aconsegueixin arribar a la Moncloa. El ministre d’Educació espanyol, José Ignacio Wert, ha volgut tancar el debat demanant a les formacions parlamentàries que deixin enrere ‘el temps de destruir’ i tinguin ànim constructiu sobre el model educatiu que el govern espanyol vol posar en marxa ja al curs vinent.

La Llei Wert ha quedat definitivament aprovada un cop superat tot el tràmit parlamentari, on ha topat amb l’oposició frontal de tots els grups. En aquest període el PP ha rebutjat onze esmenes a la totalitat i ha fet poques incorporacions a la Llei, algunes, com les acordades amb UPyD, per remarcar el caràcter ‘vehicular’ de la llengua castellana a les aules.

És la setena llei educativa de la democràcia i ha rebut el rebuig de la pràctica totalitat de col·lectius del món docent. El govern espanyol manté que es tracta d’una norma que busca la millora del sistema educatiu i, especialment, plantar cara a l’alt índex d’abandonament escolar, a més d’incrementar el rendiment dels alumnes, un dels més baixos d’Europa.

Els punts més polèmics de la Llei a Catalunya fan referència a l’obligatorietat de la Generalitat a oferir escolarització en castellà als alumnes que ho sol·licitin. Si no ho fa, l’Estat pagarà l’escola privada a les famílies que denunciïn que no existeix l’oferta i posteriorment restarà els diners de les transferències al govern català.

La norma també permet que les escoles que separen els nens per sexes puguin optar al concert i estableix que la religió és una assignatura computable per a la nota final. En canvi, elimina del currículum Educació per a la Ciutadania i crea l’assignatura de ‘Valors’

La Generalitat de Catalunya ja ha avançat que no té intenció d’aplicar la norma, igual que el País Basc i Andalusia. A més, tots els grups de l’oposició menys UPyD han signat -i ratificat posteriorment- un document que estableix que la derogaran tan bon punt qualsevol d’ells aconsegueixi arribar al govern espanyol.

El PP rebutja l’última reprovació

Minuts abans de la votació defintiva de la Llei, el Congrés ha rebutjat amb els vots del PP i l’abstenció d’UPyD una moció del PSOE per reprovar el ministre d’Educació.

En aplicació al pròxim curs

El govern espanyol vol que els canvis previstos a la LOMQE per a la primària i per a la Formació Professional Bàsica es comencin a aplicar en el curs acadèmic 2014-15. Ja de cara al curs 2015-2016 la Llei Wert s’implantaria a la resta del sistema educatiu, és a dir, als estudis de Secundària i de Batxillerat.

Manca de consens

Durant el debat d’aquest dijous els grups han expressat novament la seva oposició i han retret a Wert que aquesta sigui una llei que vulnera les competències de les autonomies, que malmet la feina dels docents i que ha superat el debat a les Corts sense aconseguir cap mena de consens, ni amb altres formacions ni tampoc amb el món docent.

Wert demana ‘construir’

En canvi, el ministre ha tancat el debat amb una apel·lació als grups de l’oposició perquè, d’ara en endavant, treballin en la construcció del consens en matèria educativa en comptes de ‘destruir’ la seva llei.

Després d’agrair la ‘feina i les aportacions’ que han fet durant el tràmit parlamentari, i ha fet ús de la Bíblia per citar l’Eclesiastès. ‘Espero que no es malinterpreti’, ha dit, però ‘hi ha un temps de destruir i un temps de construir, i espero molt sincerament que avui hagi acabat el temps de destruir entorn a la reforma educativa i tots comencem el temps de construir’.

PSOE: ‘Dimiteixi i emporti’s la Llei’

El portaveu en educació del PSOE, Mario Bedera, ha reiterat que els socialistes derogaran la Llei ‘quan canviï l’actual majoria parlamentària’, i ha acusat el ministre Wert d’haver fet un ‘espectacle lamentable’ durant la tramitació de la norma. Segons Bedera, aquesta és ‘una llei gestionada des del més pur autisme polític i amb una intransigència insuportable’.

‘Sembla que gaudeix amb l’enfrontament i ja sabem que creix amb el càstig’, ha dit, però encara que no li importi que l’escridassin o li retornin les medalles ‘si us plau, no ens avergonyeixi més, dimiteixi i emporti’s la llei sota el braç perquè tots puguem pensar que això només ha estat un malson’.

CiU: ‘Defensarem i aplicarem la Llei d’Educació de Catalunya’

El portaveu de CiU en matèria d’Educació, Martí Barberà, ha acusat el ministre Wert d’haver fet una Llei que ‘ataca el català’ per motius ‘ideològics’ i de voler ‘centralitzar’ les competències. Barberà ha afirmat que Wert ha aconseguit que la llei i la tramitació hagi projectat una imatge de ‘txaranga i pandereta’ sobre l’Estat i la seva educació, a més d’haver ‘desestabilitzat’ l’educació i ‘esborrar’ tots els pactes i consensos anteriors.

La Llei, ha dit, no s’aplicarà a Catalunya ni podrà entrar en vigor al curs 2014-2015, perquè és ‘un fiasco’, i CiU ‘defensarà i aplicarà l’Estatut i la Llei d’Educació de Catalunya’.

ERC: ‘Aquesta llei no s’aplicarà a Catalunya’

ERC també ha advertit que la Llei quedarà ‘enterrada’. El diputat Joan Tardà ha avançat que d’aquí a un temps ‘ningú recordarà’ el ministre Wert si no és ‘com a amenaça de retallada dels drets civils’ o com els que van ‘arribar per la diagonal amb les tanquetes’.

‘Vostè passarà a l’imaginari dels catalans com una persona que va voler fracturar la nostra societat, però no ho permetrem’, ha dit. Tardà ha reiterat que Catalunya ‘no aplicarà’ aquesta llei perquè és una norma ‘nacionalcatolicista, segregadora, centralista’.

PSC: ‘Wert vol el català com a llengua de segona’

En declaracions als passadissos el diputat del PSC Germán Rodríguez ha recordat que aquesta és la reforma educativa que ha tingut més rebuig i menys consens en tota la democràcia i ha apuntat que la LOMQE, més que una llei, és ‘el reflex del model de societat que vol el PP: menys igualtat d’oportunitats, menys escola pública, amb la religió per sobre els valors cívics i unes llengües cooficials com a llengües de segona davant el castellà’. ‘Això és el que vol el PP, i per això els socialistes continuarem treballant per garantir el dret a l’educació’, ha conclòs.

PNB: ‘El govern basc presentarà recurs davant el TC’

La diputada del PNB Isabel Sánchez-Robles ha afirmat que la LOMQE és ‘el paradigma de la contra-política’ i ha acusat el ministre Wert d’haver dinamitat qualsevol consens sobre educació. Sánchez-Robles ha assegurat que el govern basc presentarà un recurs davant el Tribunal Constitucional contra la Llei per invasió de les competències de les autonomies, i ha recomanat a Wert que, si està disposat a complir el seu compromís de plegar si el TC troba punts inconstitucionals a la Llei, hauria d’anar preparant la seva renúncia.

ICV: ‘La millor manera de desobeir la Llei és fotre fora el PP’

També en declaracions als passadissos del Congrés el portaveu d’ICV, Joan Coscubiela, ha afirmat que aquest dijous Wert i el PP ha ‘perpetrat un doble atac contra l’equitat educativa i a un model lingüístic i educatiu català’. ‘La millor manera que els ciutadans desobeeixin la llei, és que a la primera oportunitat que tinguin fotin fora el PP del govern’, ha dit Coscubiela, que ha afegit que aquesta seria ‘la millor garantia’ que no s’apliquen polítiques com la del ministre Wert en educació.

UPyD: ‘La LOMQE ens sembla insuficient’

El diputat d’UPyD Carlos Martínez-Gorriarán ha avançat que la seva formació s’oposa a la Llei ‘per raons educatives’ malgrat els acords entre el PP i la formació de Rosa Díez per remarcar el paper del castellà com a llengua vehicular a l’educació. Amb tot, Gorriarán ha defensat el ministre Wert dels qui l’acusen de ‘voler menjar-se els nens’ i ha assegurat que, al seu criteri, la LOMQE es queda curta en diversos aspectes. Entre altres, que no hagi deixat clares les competències en educació de l’Estat i que hagi renunciat a imposar que algunes assignatures troncals s’imparteixin només en castellà.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any