Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dijous  28.11.2013  06:00

Xammar de carn i ossos, al Born Centre Cultural

Aquest vespre es fa una lectura dramatitzada de 'Seixanta anys d'anar pel món' · Anirà a càrrec de Pristins Fivaller

Men?ame
 

El reconegut periodista Eugeni Xammar serà avui a la sala Moragues del Born Centre Cultural de Barcelona (21.00). S'hi farà una lectura dramatitzada de 'Seixanta anys d'anar pel món' (Quaderns Crema, 2007), les memòries d’Eugeni Xammar, a càrrec de Pristins Fivaller. És un dels actes de l'Any Xammar, que va arrencar el 19 d'octubre i commemora el cent vint-i-cinquè aniversari del seu naixement.

Quaderns Crema explica que 'Seixanta anys d'anar pel món' és un llibre singular per moltes raons: 'En primer lloc, és l'únic volum que va donar a la impremta el seu autor, que tanmateix era un escriptor prolífic com pocs i internacionalment reconegut. En segon lloc, constitueix un testimoni humà i històric excepcional, perquè Xammar va viure sempre des de dins o de molt a la vora els conflictes més decisius de l'agitada vida política del nostre segle. Per fi, és també un llibre singular perquè, tractant-se com és el cas d'unes memòries, té alhora la frescor del diàleg amè i incisiu d'un gran conversador. Durant una bona colla de mesos, en l'última estada de Xammar a l'Ametlla del Vallès, Josep Badia i Moret va entrevistar-lo amb el propòsit, finalment reeixit, de donar a conèixer les vicissituds d'un personatge de primeríssima fila.'

El títol de les memòries fa referència a l'any en què va començar a exercir de periodista fora de Catalunya, el 1913, a Londres. Enguany, doncs, a més dels aniversaris del naixement, de la mort i de l'acabament de l'obra principal, fa cent anys que Eugeni Xammar va començar la carrera a l'estranger, on va passar la major part de la vida.

Aquest agost, VilaWeb va commemorar el cent vint-i-cinquè aniversari del naixement de Xammar (1888-1973) i el quarantè de la seva mort publicant una sèrie de fragments del llibre 'Seixanta anys d'anar pel món'. Reivindicar Xammar és reivindicar un exiliat voluntari que no oblida ni un sol dia el seu país, un catalanista de pedra picada i un periodista d'estil viu, de comunicació eficaç i de llengua genuïna.