El governador del Banc d’Espanya diu que un estat català hauria d’emetre la seva pròpia moneda

  • Luis Maria Linde diu que la independència portaria els bancs de Catalunya a la fallida

VilaWeb
ACN
25.11.2013 - 17:53

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El governador del Banc d’Espanya, Luis María Linde, ha assegurat que la independència és inviable perquè portaria Catalunya a una situació de fallida. Ho ha argumentat assegurant que el Banc Central Europeu (BCE) només finança els estats membres, de manera que Catalunya -a qui no ha citat directament- es veuria obligada a emetre la seva pròpia moneda i tenir el seu propi supervisor bancari. Tot plegat, ha apuntat, configura ‘un escenari molt dolent’ per al nou estat on ‘els actius del nou país estarien en una moneda pròpia i els passius estarien en euros’.

Linde ha fet aquestes manifestacions en el marc de la convenció anual de l’Associació de Mercats Financers, on ha argumentat que ‘segons la normativa europea, si un territori petit se separa d’un altre de més gran, els bancs amb seu al territori petit no es podrien seguir finançant al Banc Central Europeu’, de manera que Catalunya es quedaria sense la liquiditat que garanteix aquest organisme.

Ha afegit que el BCE només permet aquests préstecs a canvi de garanties que, segons el governador del Banc d’Espanya, Catalunya no podria oferir a no ser que emetés la seva pròpia moneda i tingués un organisme supervisor propi, de manera que els bancs catalans acabarien en fallida o suspensió de pagaments.

En tot cas, ha admès que la situació financera també seria negativa per a l’Estat, perquè segons ha afirmat, en el, cas d’independència ‘tan el territori petit com el gran patirien molt i seria un escenari dolent per a tothom’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any