Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dilluns  25.11.2013  11:49

Autor/s: ACN

Montoro estudia de transferir a les autonomies l'impost a la banca

Mas diu que els treballadors públics cobraran la paga extra si Madrid permet aquest impost

Men?ame
 

Cristóbal Montoro, ministre d'Hisenda i Administracions Públiques espanyol, ha confirmat aquest dilluns que el govern espanyol estudia fórmules per fer arribar els ingressos de l'impost sobre els dipòsits bancaris (que paguen les entitats) a les comunitats autònomes aprofitant la reforma fiscal que vol tenir la primavera del 2014. Ho podria fer transferint l'impost o fent-les participar dels ingressos. Ho farà malgrat que va ser ell mateix qui va recórrer l'impost al Tribunal Constitucional. Segons Montoro, el mecanisme tindria 'limitacions' perquè Hisenda no vol en cap cas que es 'desordeni' el mercat espanyol.

'Ho farem en la reforma tributària, on enquadrarem aquesta figura que ja saben que no és fruit de la meva devoció', ha dit Montoro, que ha assegurat que el seu govern treballava perquè les comunitats autònomes puguin utilitzar aquesta figura 'amb límits'.

Segons Montoro, en aquest moment Hisenda fa un 'doble plantejament': d'una banda, que l'impost 'no desordeni el mercat bancari a Espanya' i, d'una altra, que 'tingui uns tipus impositius límit' perquè 'no es produeixin' aquestes diferències.

La mesura s'inclourà a la reforma tributària que el govern espanyol ja ha plantejat i que té previst tenir implantada plenament la primavera vinent. Segons el ministre, ara per ara la preferència del govern espanyol és que hi hagi 'un impost de bases comunes'.

Montoro ho ha dit després de la informació publicada al diari El País, que deia que el govern espanyol treballava en la direcció de cedir l'impost a les autonomies malgrat que va ser el mateix ministre d'Hisenda qui va impedir que territoris com Catalunya el poguessin aplicar al 2013.

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha reiterat aquest dilluns el compromís d'abonar la paga extra als treballadors públics si l'estat transferia l'impost.

Mas diu que els treballadors públics cobraran la paga extra si Madrid permet l'impost a la banca

Així, Mas ha reaccionat a la possibilitat que l'estat acabi finalment transferint a la Generalitat l'impost als dipòsits bancaris. Mas ha aprofitat per remarcar que Catalunya 'es mereix' disposar de la gestió d'allò que es recapti amb aquest impost perquè va crear-lo 'abans que l'estat'. A més, el president ha refermat el seu compromís d'abonar la paga extra dels treballadors públics de la Generalitat que el pressupost va decretar que no se'ls pagués. De fet, fins i tot en el cas que no es pugui recaptar tot allò previst en aquest impost i només fos una part, Mas manté que els diners anirien destinats a revertir aquesta retallada.

El president de la Generalitat s'ha mostrat confiat que, tal com publica El País, l'impost sobre els dipòsits bancaris acabi essent transferit a la Generalitat, si més no, en part. 'Jo crec que finalment serà així', ha dit Mas, que ha demanat precaució. 'En el cas de Catalunya, mereixem aquesta transferència d'impost, perquè el vam crear abans que el govern espanyol', i ha sentenciat: 'Reclamem de poder tenir aquest impost com altres autonomies de l'estat.' 

En aquest sentit, ha volgut refermar el seu compromís amb els treballadors públics de la Generalitat. 'Si aconseguim el rendiment de l'impost, en tot el que hi hagi diners de més, ho destinarem a recuperar el poder adquisitiu dels empleats del sector públic', ha dit, recordant que han patit ja diverses retallades de la seva paga extra.

Davant la possibilitat que el govern espanyol només autoritzi a recaptar part d'aquest impost, Artur Mas s'ha mostrat igualment positiu. 'Haurem de calcular què significa això en valors absoluts, perquè encara que el percentatge sigui petit, la suma pot ser molt alta', ha assegurat, alhora que remarcava que 'l'important és el concepte, que podem tenir l'impost'.

Artur Mas ha admès que darrerament s'han mantingut negociacions amb el govern espanyol per aquesta qüestió i ha considerat que l'obertura d'aquesta possible transferència 'és fruit de converses que hi ha, però que no estan acabades'. El president ha fet aquestes declaracions des de Nova Delhi, després de participar en la inauguració d'un seminari que ha reunit a empresaris del sector de l'automòbil català i indi, i abans de visitar les instal·lacions de l'empresa Careesma.

Men?ame