La reacció dels partits a la Declaració de Novembre de l’ANC

  • Homs considera positiva l'aportació de l'assemblea i Junqueras reitera que ERC farà tot el possible perquè es realitzi la consulta

VilaWeb
Redacció
23.11.2013 - 16:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller de Presidència i portaveu del govern, Francesc Homs, ha considerat positiva la Declaració de Novembre de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), perquè busca el màxim consens de tots els partits en la decisió de la data i la pregunta de la consulta: ‘Certament el desafiament es gegantí, les possibilitats de sortir-nos-en són reals i només ho aconseguirem si fem pinya. En aquest sentit recullo el guant de l’assemblea.’ Tot i que no ha volgut valorar la pregunta i la data que proposa el secretariat nacional de l’entitat, sí que ha admès que era important la demanda de l’ANC perquè hi hagi pinya de la societat civil i la política en un procés sobiranista que, considera, entra en unes setmanes decisives.

En un sopar tertúlia a Olot, a més, el conseller va afirmar ahir que el procés català es troba ‘en un punt de no tornada’ i va considerar que la consulta era irreversible. La ciutadania, ha afegit avui, ja no acceptarà cap pla B.

Un altre dirigent convergent, Lluís Corominas, que ha assistit a la presentació de la Declaració de Novembre, ha afirmat que tant l’ANC com CDC estan convençuts que hi haurà data i pregunta de la consulta aquest desembre i ha subratllat la feina que fa aquesta organització ‘estirant la societat civil i els partits’. El vice-secretari de coordinació institucional de Convergència creu que ens trobem ‘a punt per viure un moment històric’, en què cal que tothom vagi unit.

Per la seva banda, el màxim dirigent d’Esquerra, Oriol Junqueras, ha reiterat després de la declaració de l’ANC que la seva formació farà tot el possible perquè es faci la consulta, si cal recorrent ‘a tots els mitjans democràtics possibles’, com ara entrar al govern.

En un acte a Banyoles (Pla de l’Estany), Junqueras també ha restat importància al resultat de l’enquesta del CEO que apunten que la formació guanyaria les eleccions catalanes amb 37-39 diputats i ha subratllat que el principal objectiu del partit és aconseguir ‘millors condicions de vida’ per els catalans: ‘L’objectiu d’ERC no és ni governar ni no governar, és irrellevant, almenys irrellevant comparat amb l’objectiu clau que volem assolir.’ En aquest sentit, ha assegurat que no es resignaran a aconseguir el referèndum, ha demanat l’esforç de tots els ciutadans per assolir-ho i ha afegit que cal que la pregunta de la consulta sigui clara i tingui una resposta concreta.

Finalment, la CUP s’ha mostrat en ‘absoluta sintonia’ amb les reclamacions de l’Assemblea Nacional Catalana. ‘La pregunta ja la va fixar el país, la mobilització social i el cicle sobiranista. Ha de ser binària i ha d’incorporar la paraula independent o independència’, ha explicat el diputat David Fernández. La formació destaca que ‘s’hauria pogut fer més en un any’ i ha detectat ‘lentituds no raonables’ quant a la data de la consulta: ‘El reclam del país exigeix una posició i també hi ha un acord d’estabilitat que s’ha de complir.’

UDC respecta la proposta, però diu que Mas és qui ha de dirigir l’agenda

UDC també ha comentat la Declaració de Novembre de l’ANC, per la qual ha mostrat respecte. Amb tot, se n’ha desmarcat i ha reiterat que és el president Artur Mas qui creu que ha de dirigir l’agenda del referèndum sobre la independència: ‘Volem que el lideratge polític d’una qüestió tan transcendent com la consulta sigui a càrrec del president de la Generalitat, la màxima institució del nostre país’, ha dit el president del consell nacional d’UDC, Ramon Espadaler, que ha recordat que la data i la pregunta se sabran abans del final de desembre per ‘compromís parlamentari’ durant l’últim debat de política general.

Ciutadans qualifica l’ANC ‘d’antítesi de la societat civil’

El secretari general i portaveu de Ciutadans, Matías Alonso, ha dit que ‘l’ANC és l’antítesi de la societat civil’ perquè és ‘una associació plenament participada pels partits separatistes, especialment d’ERC i CDC, que ha redactat un full de ruta per a la ruptura i la separació, que el govern d’Artur Mas ha fet seu’. En relació amb la proposta de pregunta per a la consulta anunciada per l’ANC, Alonso ha manifestat que l’entitat ‘es prepara per integrar-se amb absoluta normalitat en una candidatura separatista que concorreria a les eleccions europees del 25 de maig de 2014’, i afegeix que ‘ho fa indicant a Mas la pregunta per al referèndum separatista’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any