El jutge Ruz confirma la comptabilitat en diner negre del PP

  • Diu que el partit la va mantenir d'una manera 'continuada en el temps'

VilaWeb
ACN
22.11.2013 - 15:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El jutge de l’Audiència espanyola Pablo Ruz ha confirmat l’existència, ‘a nivell indiciari’, de l’existència d’una comptabilitat oculta del Partit Popular. En una interlocutòria feta pública avui, el magistrat diu que el partit va mantenir aquesta comptabilitat d’una manera ‘continuada en el temps al marge de la comptabilitat oficial remesa al Tribunal de Comptes’ i que el diner negre hauria servit per a pagar les obres de reforma de la seu central, al carrer Génova, 13, a Madrid.

Ruz ha dictat una interlocutòria després de rebre un informe policial relatiu al registre a la seu d’Unifica, societat de Gonzalo Urquijo, l’arquitecte que va fer reformes a la seu del PP i que ha estat citat a declarar com a imputat. El jutge considera que els pagaments de les obres “no s’haurien reflectit ni a la facturació ni a la comptabilitat oficial, sinó a la comptabilitat paral·lela o B portada a terme dins de la citada formació”.

En la resolució, el jutge encausa l’arquitecte Gonzalo Urquijo i l’ex-gerent Cristóbal Páez com a cooperadors necessaris d’un delicte contra la hisenda pública atribuït a l’ex-tresorer del PP Luis Bárcenas.

La policia espanyola ha remès al jutge un informe sobre el registre dut a terme el passat 27 de setembre a la seu d’Unifica, de qui Urquijo és responsable mercantil. Un cop rebut aquest informe poliical, Ruz considera que es pot “confirmar a nivell indiciari” la presumpta existència al PP d’una “corrent financera de cobraments i pagaments continua en el temps” i al marge de la comptabilitat oficial que el partit remetia al Tribunal de Comptes.

Segons la interlocutòria, aquesta “corrent financera” hauria estat utilitzada “per atendre a determinats pagaments a l’arquitecte i responsable de l’empresa Unifica” encarregada entre els anys 2005 i 2011 de l’execució de diverses obres de reforma i remodelació de la seu principal del partit situada al carrer Génova de Madrid. Es tractaria de “pagaments que no s’haurien reflectit ni en la facturació ni en la comptabilitat oficial”, sinó en la “comptabilitat paral·lela o B portada a terme dins de la citada formació i de les que eren presumptes encarregats els imputats Luis Bárcenas i Álvaro Lapuerta”.

“Pagaments que en definitiva s’haurien atès amb el romanent de capital no comptabilitzat disponible en la denominada caixa B del partit”, afegeix.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any