El sí a la independència guanyaria per poc entre els immigrats

  • Segons un sondatge de l'Institut de Ciències Polítiques i Socials de la UAB

VilaWeb
VilaWeb
ACN
22.11.2013 - 13:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El sí a la independència de Catalunya guanyaria per poc entre els immigrats si es fes un referèndum i poguessin votar. Segons un sondatge de l’Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), hi ha un empat tècnic: el 31,2% votaria a favor de la independència; el 30,3% votaria contra i el 29,9% s’abstindria. Sobre l’encaix de Catalunya en l’estat espanyol, el 43,2% volen que sigui una comunitat autònoma, el 25,6% diuen que hauria de ser un estat independent, i el 9% un estat dins una Espanya federal.

El sondatge es va fer el 2012 sobre una mostra de 234 persones i, per tant, té una representativitat limitada, però és el primer estudi seriós de les diverses opcions polítiques dels immigrants a Catalunya, perquè les enquestes del Centre d’Estudis d’Opinió no inclouen els nouvinguts. En l’estudi es van fer les mateixes preguntes a ciutadans autòctons, 966. Per tant, en total incloïa 1.200 persones, el 19,5% de les quals eren nouvingudes. El sondatge forma part de l’Informe sobre la Integració de les Persones Immigrades a Catalunya, encarregat per la Conselleria de Benestar Social i Família, però no inclou la procedència exacta dels estrangers.

Entre els autòctons, la independència guanya clarament, amb el 50,2% dels vots, mentre que el no tindria un 28,4% de suport. Sobre la forma d’estat, un 45,2% voldrien un estat independent, un 27,6% una comunitat autònoma i un 17,7% un estat federat.

Sobre el sentiment de proximitat a Espanya i Catalunya, el 51,7% dels immigrants se sent bastant proper a Espanya, i el 19,7% molt proper. Respecte de Catalunya, el 49% s’hi sent bastant proper i el 30% molt. En canvi, els autòctons es mostren molt més propers a Catalunya que no a Espanya: el 68,2% se senten molt propers a Catalunya i només el 21% molt proper a Espanya.

Una altra de les preguntes que aporten respostes interessants és la de la importància que es dóna a cada elecció. Si els autòctons prioritzen les catalanes per davant de les generals, amb un 38% i un 29,5% respectivament, els estrangers prioritzen les espanyoles per davant de les autonòmiques, amb un 38% i un 20,1%. Però els comicis europeus tenen el 16,2% de suport entre els estrangers i només un 6,4% entre els autòctons. Això es pot deure al fet que hi ha molts immigrants de la resta de la Unió Europea que poden votar en aquests comicis.

Bona part dels immigrants sondejats, un 68%, tenen poc o gens d’interès per la política espanyola, 10 punts més que els ciutadans autòctons. El mateix grau d’interès mostren per la política catalana, a diferència dels autòctons, que majoritàriament sí que els interessa la política feta des de Catalunya.

Sobre el grau de satisfacció amb el funcionament de la democràcia, hi ha força diferències amb els autòctons, principalment per la tradició sòcio-política dels països d’origen. Mentre que el 39% dels immigrants estan molt o bastant satisfets, el 81% dels autòctons està poc o gens satisfet.

Preguntats per la seva ideologia, basant-se en un eix esquerra-dreta, el 43,2% dels immigrants no sap on ubicar-se. La principal opció que trien els que ho saben és el centre, amb un 17,5%, mentre que l’esquerra i el centre-esquera el trien el 25%. Entre els autòctons, la principal opció és l’esquerra, amb un 33,7%, seguida del centre-esquerra, amb un 19,4%. El centre el trien el 20,2%.

Sobre les simpaties envers els partits polítiques, hi ha diferències molt importants entre estrangers i autòctons. El 41,5% dels immigrants no tenen cap preferència i el 31,6% opten pel PSC, que venç per majoria aclaparadora. La resta de partits obtenen entre l’1 i el 4% de simpaties entre els nouvinguts. Entre els autòctons, les simpaties s’apropen molt més a la realitat electoral.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any