ERC es consolida com a primera força, segons el CEO

  • El bloc sobiranista mantindria la majoria de la cambra · Ciutadans superaria el PSC i passaria a ser la tercera força

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
22.11.2013 - 11:17

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

ERC continua essent la força política amb més intenció de vot a Catalunya, segons el baròmetre del tercer trimestre (estudi, en PDF) de l’any del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO). Si ara hi hagués eleccions, obtindrien entre 37 diputats i 39 i superarien CiU, que n’aconseguiria entre 34 i 36. Ciutadans pujaria fins al tercer lloc, amb 15-17 diputats: passaria davant del PSC (14-16) i del PP (13-14). ICV mantindria la representació actual, entre 12 diputats i 14, i la CUP la duplicaria: 6-7 escons.

Ara mateix el repartiment d’escons del parlament és el següent: CiU hi té 50 diputats; ERC, 21; PSC, 20; PP, 19; ICV-EUiA, 13; Ciutadans, 6; i CUP, 3.

L’independentisme, majoritari

L’enquesta del CEO pregunta també què votarien els ciutadans si demà hi hagués un referèndum sobre la independència. En aquest baròmetre, tant el sí com el no baixen un punt respecte de les dades de l’anterior onada, del mes de juny, i els indecisos pugen un punt. Tot amb tot, l’independentisme continua essent majoritari, amb aquestes dades: 54,7% a favor; un 22,1% contra i un 15,7% s’abstindria. Un 4,9% declara que no sap què votaria.

Més informació: El sí a la independència duplica el no entre els votants d’ICV

Els partidaris de l’estat independent dupliquen els de l’estat federal

El baròmetre, com és habitual, pregunta també per la relació de Catalunya amb l’estat espanyol. Un 48,5% voldria que Catalunya fos un estat independent; un 21,3%, un estat dins una Espanya federal; un 18,6%, una comunitat autònoma dins Espanya; i un 5,4%, una regió d’Espanya. Hi ha un 4% dels enquestats que no ho sap.

Junqueras, Bosch i Fernàndez, els més ben valorats

El president de la Generalitat, Artur Mas, suspèn per primera vegada des que és president de la Generalitat en la valoració política dels líders que s’inclou en el baròmetre. Amb un 4,75, Mas s’allunya del primer lloc que, una vegada més, ocupa el president d’ERC, Oriol Junqueras (5,61). La davallada de Mas es deu principalment a la pobra valoració que rep entre els votants de Ciutadans (1,92) i PPC (1,63), tot i que també suspèn per als del PSC, ICV-EUiA i CUP. Al costat de Junqueras, només aproven Alfred Bosch (5,21) i David Fernàndez (5,07) i suspenen Joan Herrera (4,78), Josep Antoni Duran i Lleida (4,1), Pere Navarro (3,44), Albert Rivera (3,08) i Alícia Sánchez-Camacho (1,88).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any