PSM i ERC oficialitzen l’acord d’unificació

  • Avui presenten el pacte públicament · El cap de setmana fou aprovat per ambdós partits

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
21.11.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Partit Socialista de Mallorca (PSM) i Esquerra Republicana (ERC) de Mallorca caminen cap a la unificació. Avui presenten públicament i de manera oficial l’acord de col·laboració política assolit el cap de setmana, en un acte en presència del secretari general del PSM-Entesa, Biel Barceló, i el president d’ERC de Mallorca, Joan Lladó. L’acord obtingué aquest cap de setmana un suport del 90% dels vots del PSM i un 86% dels dels republicans. L’objectiu és avançar ‘cap a la confluència orgànica’ i, més endavant, cap a la incorporació d’ERC en la coalició MÉS (on també hi ha Iniciativa-Verds). De moment, la confluència de les dues formacions és a Mallorca i, en una segona fase, s’ampliarà a la resta d’illes.

Segons que va explicar el PSM, l’acord implica un reconeixement mutu entre el PSM-Entesa i Esquerra com a ‘referents del sobiranisme progressista als respectius territoris’. Estableix que el PSM ‘avala l’entrada d’Esquerra Republicana-Mallorca a la coalició MÉS per Mallorca’, però precisa que ‘la concreció d’aquesta participació es determinarà, de comú acord, amb tots els integrants de la coalició’. Per aprovar el document de col·laboració política, el PSM va convocar la militància en una assemblea a Algaida. Esquerra Republicana de Mallorca va convocar un congrés a Inca, que també serví per a renovar la direcció. En aquest congrés Joan Lladó fou reelegit amb un 77% dels vots. L’oposició interna es féu fet notar amb un 23% de vots en blanc.

El document que votaren ambdues formacions es proposa la unificació de l’anomenada esquerra nacional més endavant. El primer pas serà crear un òrgan de coordinació entre el PSM i ERC amb representants de totes dues executives. A més, també es preveu la col·laboració al Parlament d’Europa dins l’Aliança Lliure Europea (ALE), a través de les organitzacions juvenils i de les fundacions respectives, Emili Darder i Josep Irla.

L’entrada d’Esquerra a la coalició MÉS es farà més endavant –previsiblement, el primer trimestre de l’any vinent–, en una assemblea que encara no s’ha convocat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any