Un 48% d’espanyols suspendria l’autonomia de Catalunya en cas de consulta unilateral

  • Ho revela una enquesta que publica avui el diari El Mundo

VilaWeb
Redacció
19.11.2013 - 08:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La majoria dels espanyols no vol que l’estat cedeixi les competències per a convocar un referèndum a la Generalitat, ni que es millori el finançament de Catalunya ni que es permeti que en una consulta pactada hi votin només els catalans. I fins i tot una majoria seria partidària de suspendre l’autonomia de Catalunya si la Generalitat organitzés la consulta sense el permís de l’estat i amb una llei de consultes suspesa pel Tribunal Constitucional. Ho revelen les dades d’una enquesta publicada avui al diari El Mundo.

Si el parlament demana al congrés espanyol la competència per a convocar un referèndum sobre la independència, tal com es preveu que passi en la votació que es farà el 4 de desembre, un 59,7% dels enquestats respon que no s’hauria d’autoritzar i un 32% que sí.

En cas que no s’autoritzés, i el parlament aprovés una llei de consultes, un 65,5% opina que s’hauria d’impugnar al Tribunal Constitucional i un 22,5% que s’hauria de permetre.

Si, així i tot així, amb la llei suspesa pel TC, el govern de la Generalitat convoqués la consulta, un 48,2% opinen que caldria suspendre l’autonomia de Catalunya; un 36,2% creu que no s’hauria de fer i el 15,6% restant no es pronuncia. De fet, un 44,4% opina que Rajoy hauria d’actuar amb més fermesa ‘en la qüestió catalana’ i un 29,2% diu que hauria de ser ‘més receptiu’.

En cas que s’acordés un referèndum entre el govern espanyol i el català, el 76,4% diuen que haurien de votar tots els ciutadans de l’estat espanyol i tan sols un 19,2% opina que haurien de votar els catalans i prou. I si efectivament es fes aquest referèndum convocat a tot l’estat espanyol, un 71,9% votaria contra la independència de Catalunya; un 15,7% a favor i un 12,4% no ho sap.

Finalment, els enquestats són majoritàriament contraris a cap millora del finançament de Catalunya ‘perquè així Catalunya se senti més a gust dins Espanya’. Un 68,3% s’hi oposa i només un 24,7% ho veuria bé.

El sondatge es va fer amb una mostra de mil enquestats entre el 12 i el 14 de novembre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any