Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Diumenge  17.11.2013  15:44

S'ha mort l'escriptora Doris Lessing

Va guanyar el Nobel de Literatura l'any 2007 i el Premi Internacional Catalunya el 1999

Men?ame
 

L'escriptora britànica Doris Lessing, guanyadora del Premi Nobel de Literatura de l'any 2007, s'ha mort als 94 anys. Llargament guardonada, va esdevenir un dels noms de referència del feminisme i de la lluita contra l'apartheid. De Lessing, s'han traduït al català un bon grapat de llibres.

Alguns d'aquests llibres són 'El quadern daurat' (Edicions 62), 'El somni més dolç' (La Magrana), 'Mara i Dann: una aventura' (Empúries), 'La terrorista bona' (Enciclopèdia Catalana), 'L'amor, una altra vegada' (Destino), 'Dintre meu' (Destino), 'Històries de Londres' (Destino) i 'Passejant per l'ombra' (Destino).

Lessing va néixer el 1919 a Kermanshah, a l'Iran, i el 1949 es va traslladar a Londres. El 1950 va escriure la seva primera novel·la, 'The grass is singing', on hi ha pinzellades de l'experiència que va tenir a l'Àfrica i de les seves idees polítiques: fou militant comunista fins el 1954.

Les seves obres tracten els conflictes culturals, les injustícies de la desigualtat racial, i la tensió entre ètica personal, creació artística i compromís polític, segons destaca a la web el PEN català. La seva obra més coneguda, 'El quadern daurat', publicada originalment el 1962, va significar-ne la consagració com a icona del feminisme.

Lessing fou guardonada el 1999 amb el Premi Internacional Catalunya de la Generalitat, que s'atorga anualment a persones que han contribuït a desenvolupar els valors culturals, científics o humans arreu del món.