Homs: ‘El moviment pel dret de decidir és invencible i no el pot aturar ningú’

  • Juntament amb la republicana Marta Rovira assisteix a l'estrena del documental 'Preparats per decidir. La consulta viatja als Estats Units'

VilaWeb
Redacció
17.11.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, va dir ahir a Olesa de Montserrat que el moviment pel dret de decidir era invencible i que no el podia aturar ningú. Homs va fer aquestes declaracions en la presentació del documental ‘Preparats per decidir. La consulta viatja als Estats Units’, impulsat per tres joves catalans que van visitar una trentena d’estats i van fer catorze mil quilòmetres arreu dels Estats Units per recollir testimonis tant d’americans com de catalans que viuen allà sobre el procés sobiranista. La portaveu parlamentària d’Esquerra, Marta Rovira, també va assistir a l’acte i va dir que la visió que tenien del procés des de fora retornava l’autoestima i s’allunyava del discurs de la por.

Homs va agrair la feina dels impulsors del documental i va afirmar que aquesta obra formava part del procés que viu a Catalunya. A més, va dir que l’èxit d’aquest moviment seria possible gràcies al fet que és col·lectiu i per això va instar a tothom a col·laborar en el procés, ‘cadascú des del lloc on és’.

Per la seva part, Rovira va assegurar que el documental posava en evidència que el dret de decidir que reclamen els catalans és ‘absolutament normal i no té res d’extraordinari’. També va assenyalar la importància de la internacionalització del procés perquè la clau de l’èxit és que des de fora s’entengui què passa a Catalunya per a generar complicitats. En aquest sentit va dir que sovint els polítics s’obsessionen en la complicitat dels estats quan hi ha molts ciutadans ‘disposats a donar un cop de mà’. Coincidint amb Homs, va declarar que l’èxit no depenia ni d’un ni de dos dirigents o partits polítics sinó que seria el resultat de ‘tot un poble en moviment, que és el que veuen des de fora’.

Catorze mil quilòmetres portant el dret de decidir a Estats Units

L’associació Dretadecidir.com va projectar d’enregistrar un documental amb entrevistes a experts i personalitats residents als Estats Units, tant americans com catalans. Al juny es van fer les entrevistes, en una ruta de 14.000 quilòmetres i tres setmanes. L’associació va aconseguir els 4.980 euros per a pagar les despeses del viatge i l’edició del documental amb una campanya de micromecenatge a través de Verkami.

Els autors del documental van exlicar ahir que havien pogut comprovar que els catalans que viuen a Catalunya ‘no estan sols’, sinó que hi ha molta més gent a fora que comparteix el camí. El projecte ha comptat amb la col·laboració de l’escriptora del llibre ‘What’s up with Catalonia?, Liz Castro, que com va dir durant la presentació del documental a Olesa sempre havia volgut ‘explicar a fora què és Catalunya’ perquè ella, californiana que va venir a viure a Catalunya el 1987, es va adonar que ‘no era el mateix que l’estat espanyol’.

El rodatge del documental ha passat per New York, Washington, Filadèlfia, Atlanta, Nova Orleans, Las Vegas, Los Angeles, San Francisco i Chicago, amb entrevistes a Mary Ann Newman, impulsora de la Fundació Farragut, ex-directora del Catalan Center de Nova York i Creu de Sant Jordi (1998); Jordi Graupera, professor de filosofia; el president del Catalan Institute of America, Jaume Soler; Gustau Alegret, corresponsal de RAC1 a Washington; Xavier Vilà, corresponsal de Catalunya Ràdio a Washington; Joan Ramon Resina, cap del departament de literatura espanyola i portuguesa de la Universitatde Stanford; Edward W. Goodson, advocat nord-americà i fundador de l’associació Americans for Catalonia; Allen Buchanan, professor de filosofia a la Universitatde Duke i expert en temes de secessió; Liz Castro, editora del llibre ‘What’s up with Catalonia?’; i Eduard Vallory, politòleg i periodista, entre més. Els impulsors del documental han explicat que la idea és poder fer un projecte similar a Europa.

Podeu seguir el rodatge del documental en aquest bloc del viatge.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any